VIDEO: Pogledajte šta sve umije samoupravljajući Google automobil u gradu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Google, koji već godinama radi na razvoju samoupravljajućih vozila, izašao je u javnost sa novim detaljima o tehnologiji autonomne vožnje.

Screenshot: YouTube

Direktor projekta, Kris Urmson, izjavio je da je kompanija trenutno fokusirana na testiranje u uslovima gradskog saobraćaja, a testovi se vrše u kalifornijskom gradu Mauntin Vju, u kome je sjedište ove kompanije, piše B92.

"Google" objašnjava da je sistem usavršen do te mjere da je u stanju da istovremeno prati kretanja na stotine drugih učesnika u saobraćaju. Cilj najnovijih testova je da se otkrije što veći broj različitih saobraćajnih okolnosti u kojima automobil može da se nađe tokom svakodnevne gradske vožnje.

Među njima su identifikacija radova na putu, obilaženje automobila koji se zaustavio uz ivicu puta, bezbjedan prelazak pruge sa kojom se put ukršta...

Testni automobil u stanju je da prati i kretanje drugih prevoznih sredstava, kao što je bicikl. Biciklisti često prave iznenadne i neočekivane manevre, pa im je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Samoupravljajući Google automobil sposoban je da registruje ispruženu ruku bicikliste, kada ovaj najavi da namjerava da promijeni pravac kretanja, i prilagodi svoje kretanje.

Takođe, vozilo će prepoznati pješake koji prelaze ulicu i zaustaviti se da ih propusti.

U kompaniji "Google" kažu da su do sada pokrili veliki broj različitih saobraćajnih situacija, ali priznaju da im je ostalo još mnogo posla na usavršavanju sistema autonomne vožnje.

Saobraćaj u gradu i dalje predstavlja najveći izazov, s obzirom na veliki broj učesnika i kompleksne okolnosti u kojima se vozilo može zateći.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar