Facebook objavljuje rat Googleu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon kupovine firme WhatsApp, Facebook je za dvije milijarde dolara kupio i firmu Oculus. Cilj je ovladavanje tehnologijom "naočara za internet". Trend budućnosti oko kojeg se vodi borba sa Googleom zove se "wearables".

Specijalne naočare za specijalne efekte

Socijalne mreže, tableti, "pametni" mobiteli - sve to je samo "lanjski snijeg". Veliki igrači na internetu, poput Googlea ili Facebooka interesuje samo odgovor na jedno pitanje: Šta je tehnologija sutrašnjice?

Šta bi mogao da bude novi "Sveti gral" za korištenje interneta u budućnosti? A tu je još jedno važno pitanje. Ko će prvi da ga otkrije?

Novinarka televizije NDR Svea Eckert je specijalizovana za pitanja informatičkih tehnologija. Ona je sigurna - budućnost imaju "wearebles" uređaji. Dakle, uređaji koji mogu da se nose uz tijelo, a mogu da se priključe na internet i prepoznaju razne akustične i vizuelne signale. Stručnjaci čovjeka budućnosti vide kao "cyborga" - čovjeka robota - kod kojeg će mobiteli, koji već danas kao da su srasli s nekim osobama, odista i da srastu sa ljudima.

Utrka za trendovima budućnosti

U tom smijeru ide i razvoj specijalnih naočara kompanije Google ("Google Glass"). U staklu ovih naočara nalazi se mali ekran koji onom koji ih nosi daje informacije o tome šta upravo vidi. Osim toga treptajem oka ovim naočarama može da se da komanda da naprave fotografiju, ili snime video. "Google Glass" je još uvijek u probnoj fazi, ali Google tako opet ima malu prednost u utrci za osvajanje trendova budućnosti.

Facebook kupovinom firme Oculus pokušava da sustigne konkurenta. Oculus se nalazi u fazi razvoja svojih naočara pod nazivom "Oculus Rift". Ovo su naočare koje onom koji ih nosi prikazuju trodimenzionalnu sliku. Naočare reaguju na pokrete glave i korisnik tako može da gleda bilo koji "virtualni svijet". Do sada su ove naočare bile koncipirane za video-igrice. Šef Facebboka, Marc Zuckerberg vjeruje da se ovim izumom, naprimjer, od kuće može prisustvovati nastavi u školi, ili razgovarati s ljekarom.

Facebook prespavao mobilnu telefoniju

"Facebook mora stalno pronalaziti nove definicije svoje poslovne filozofije", kaže Svea Eckert. "Samo tako se može opstati na tržištu i bilježiti dalji rast, odnosno izbjeći stagnacija."

Facebook je potpuno propustio razvoj mobilne telefonije. "Trenutno je ova firma na mobitelima samo jedna mala ikona, mali App sličan drugima koji već postoje na ekranima naših mobitela", upozorava Eckert i dodaje: "Facebook želi da bude ultimativni uređaj, platforma preko koje ćemo svi mi pristupati internetu i živjeti naše "umrežene" živote. I to sada pokušavaju kupovinom ovih naočara, odnosno firme Oculus."

Kao i "Google Glass" i "Oculus Rift" se još uvijek može nabaviti samo kao test-verzija. Korisnici još uvijek moraju sami da pišu programe za korištenje ovih naočara.

Jedan od onih koji se time bavi je Max Rheiner, sa ciriške Visoke škole umjetnosti za tjelesnu interakciju. On je razvio simulator koji uz pomoć specijalnih naočara korisnika "pretvara" u jastreba koji može da leti iznad određenih predjela.

"Većina osoba koje su testirale naočare i program bile su fascinirane osjećajem istinskog "letenja" i lebdenja iznad predjela", kaže Rheiner.

Još uvijek samo probna faza

Ipak, ovaj istraživač navodi kako tehnologija još nije dovoljno usavršena. Naočare još uvijek reaguju relativno sporo, slike nisu uvijek najoštrije. "Naš uređaj simulira kretanje u prostoru, dakle kako se neko naginje ili okreće u zraku. Ako sve nije stoprocentno usklađeno, onda postoje momenti u kojima se ne osjećate baš najugodnije."

I Svea Eckert se osjećala nelagodno kada je prvi put isprobala Googl-naočare. "Osjećala sam se nekako skučeno." Neki koji su probali ove naočare su čak imali i nagon na povraćanje.

Konkurencija ne spava

Dakle, istraživačima je ostalo još posla prije nego što se dođe do proizvoda koji je zreo za tržište. U toku je utrka u koju su se upustili i američki Vuzix, Golden-i iz Velike Britanije, francuski Laster Technologies ili italijanska firma Si14. Na Univerzitetu u Vašingtonu već rade na kontaktnom sočivu koje bi bilo sposobno da se priključi na internet i emituje slike direktno na rožnjaču.

Treba li računati s tim da će uskoro i čipovi moći da se ugrade u oko, ili čak u mozak? "Što se kontaktnih sočiva tiče to bi moglo funkcioniše u neko dogledno vrijeme", misli Rheiner, "ali implantati u mozgu? Tu sam prilično oprezan."

Moć Silikonske doline

Max Rheiner razumije zabrinutost koja zbog izuma "Google Glass" postoji kod stručnjaka koji se bave zaštitom privatnosti i ličnih podataka. "Fasciniran sam mogućnostima koje ove naočare pružaju, ali one su otvoreni prozor u područje privatnog života. Ako se ne vodi računa o tome, može doći do fatalnih grešaka", kaže Rheiner.

Svea Eckert je uvjerena kako regulacione agencije vlade u Vašingtonu teško mogu da zaustave kompanije iz Silikonske doline: "Internet-industrija u SAD postala je nevjerovatno moćna. Ne smiju se potcjenjivati sume koje ona izdvaja za finansiranje svog lobija kako bi se sprovelo ono što je njoj u interesu."

(DW)

Pošaljite Facebook komentar