Američki vojnik kao Iron Man

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki vojnici bi za nekoliko godina mogli da izgledaju kao superheroj iz čuvenog Marvelovog stripa "Iron Man".

Arhiv / 24sata.info

Kako piše BBC, američka vojska radi na razvoju revolucionarne "pametne" uniforme koja će njihovim vojnicima dati "nadljudsku snagu".

U stvaranju "čovjeka od željeza" učestvuju tehnološka industrija, vladine laboratorije i naučnici.

"Spoljni kosturi", koji omogućavaju vojnicima da nose veće terete, američka vojska je već testirala i oni će biti osnova nove uniforme. Novost su slojevi "pametnih" materijala u koje će biti ugrađeni senzori.

Uniforma će imati i mogućnost umrežavanja na velikim daljinama, minijaturnim antenama, kao i lagani "komjuter za ponijeti", po uzoru na Googleove naočale, navode u Vojsci SAD-a.

Senzori će kontrolisati tjelesnu temperaturu, pritisak i puls vojnika, kao i nivoe hidratacije organizma.

Spoljni kostur, koji će biti pričvršćen za ruke i noge, vjerovatno će koristiti hidrauliku da bi značajno povećao snagu "željeznog čovjeka".

Naučni savjetnik projekta Karl Borjes kaže da će sistem istovremeno u potpunosti pratiti snagu i zdravlje vojnika, i predstavljati najsavremenije oružje.

Zanimljiv je i "tečni štit" koji će, kao dio odijela, biti zaštita od magnetnih polja: riječ je o tečnosti koja se pod utejcajem magnetnog polja ili električne struje pretvara u čvrst oklop.

Vođe projekta očekuju da će nova uniforma biti "spremna za teren" za tri godine, navodi britanski javni servis.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar