Slogan za novi iPhone 5: "Najtanji, najbrži i najbolji iPhone koji smo ikada ponudili"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američka kompanija "Apple" u prošli petak je predstavila novu verziju svog uređaja iPod i novi iPhone 5.

Ilustracija / 24sata.info

Pod sloganom "Najtanji, najbrži i najbolji iPhone koji smo ikada ponudili" "Apple" je uspio u samo 24 sata da privuče čak dva miliona narudžbi za iPhone, što je dvostruko više od njegovog prethodnika, prenose nezavisne.
 
Novi iPhone 5 pojavio se u petak u prodavnicama u devet zemalja svijeta, a novi pametni mobitel kompanije "Apple" prvi su mogli kupiti stanovnici Australije, gdje su se već prije otvaranja ispred prodavnica stvorili redovi nestrpljivih kupaca. Nakon Australije, prodaja iPhonea 5 je počela u Japanu, Hong Kongu i Singapuru, a potom i u SAD, Kanadi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. iPhone 5, koji je predstavljen prošle sedmice, naišao je na rekordnu potražnju.
 
"Tanak je i lagan. Prije sam koristio samsung, ali rukovanje i osjećaj sa iPhoneom je bolji", rekao je u petak jedan od ljubitelja iPhonea, koji je u redu u Tokiju čekao od četvrtka poslijepodne.
 
Nekoliko stotina Britanaca je, takođe, u petak ujutro čekalo da se otvore vrata "Apple" prodavnice smještene u londonskom Kovent Gardenu. Radnici prodavnice, obučeni u plave majice, formirali su svojevrstan prolaz da bi kupci mogli bez gužve kupovati novi "pametni" telefon. Jedan od prvih kupaca bio je informatičar Rajan Vilijams, koji je rekao da je atmosfera kupovanja "posve luda". Dvadesetdvogodišnji Vilijams je sedam dana kampovao s prijetaljem Piterom Kingom da bi se dočepao telefona. Ipak, njih dvojica nisu to radila zbog ljubavi prema tehnologiji - Vilijams je stavio svoj novi iPhone na aukciji da bi prikupio 1.200 evra za humanitarne svrhe.
 
"Nisam očekivao da će biti tolika gužva. Bilo je pomalo ludo čekati sedam dana da ga kupim, ali bilo je zabavno i sigurno bih to opet uradio", kazao je on.

Kampanja je dosegla toliki nivo da su neki prodavali svoje mjestu u redu za nekoliko stotina evra. Profesionalni čekači su danima stajali u blizini prodavnice i uprkos hladnoći uživali u tome, jer su znali da će im se trud isplatiti.
 
Nakon početnih devet, popis zemalja u kojima će se moći kupiti iPhone 5 proširiće se na još dvadeset zemalja, a do kraja godine prodaja bi trebalo da krene u stotinak zemalja. "Apple" je prodao više od 243 miliona iPhonea od njegovog prvog predstavljanja 2007. godine. Peta verzija telefona koji mu je pomogao da postane najvrednija svjetska korporacija dolazi dok se "Apple" pokušava oduprijeti sve jačoj konkurenciji. Naime, "Googleov" Android postao je najkorišteniji mobilni operativni sastav na svijetu, dok je njegov ključni dobavljač i suparnik "Samsung Electronics" preuzeo vođstvo u globalnoj prodaji "pametnih" telefona.
 
Dok eksperti iz industrije "pametnih" telefona govore da android telefoni, kao što je Samsung S3, imaju gotovo iste funkcije kao iPhone 5, mnogi fanovi još polažu velike nade u "Apple" uređaj. Novi iPhone stvara drugačiji osjećaj nego svoj prethodnik. On je duži, ali ne i širi, tanji je i značajno lakši. Uređaj dolazi s novim operativnim sistemo iOS6 i korisnici su se već žalili na novu aplikaciju za mape pošto je popularna Google Maps izbačena iz nove verzije. Ljudi se žale i da se neke stvari pogrešno prikazuju, tako da je, recimo, centralna željeznička stanica u Helsinkiju prikazana kao park, dok je u Irskoj tržnica cvijeća prikazana kao aerodrom. Bez obzira na to, fanovi obožavaju novi iPhone, barem sudeći po kampovanju ispred prodavnica koje je organizovano do Londona do Sidneja.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar