Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ovog jutra se u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon čega su se obojica obratili medijima i govorili o temama razgovara.

Nakon sastanka, u svom obraćanju, Stoltenberg je kazao kako je sa Vučićem razgovarao o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova i kontinuiranom značaju mirovne misije Kfora. Također, dao je svoj komentar o raspoređivanju pripadnike Vojske Srbije na granici Srbije i Kosova.

“Poslije incidenta u septembru pojačali smo naše prisustvo i to pokazuje da smo spremni da očuvamo mir. Računam na obje strane da se suzdrže od eskalatornih postupaka. Rekao sam predsjedniku Vučiću da gomilanje Vojske Srbije blizu granice sa Kosovom ne bi pomoglo. Podržavam formiranje ZSO, jer bi to bio ključ za normalizaciju odnosa, i pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju jer je to jedini put za mir i stabilnost”, rekao je Stoltenberg.

Također, generalni sekretar NATO-a je podsjetio na zajednički posao koji obavljaju NATO i Srbija u Programu za mir i u drugim brojnim programima.

Vučić je naveo da je njihov razgovor trajao duže od sat i po. Istakao je važnost saradnje sa Kforom u nadi da će koliko-toliko to predstavljati sigurnost za Srbe na sjeveru Kosova.

“Kada Stoltenberg kaže da je Kfor tu da osigura bezbjednost za sve zajednice na Kosovu, nikada Albanci nisu bili napadani, samo su Srbi bili napadani. Samo Srbi dakle ili da budem jasniji isključivo Srbi od 2001., 2004, posebno posle 2008. a naročito od kad je na vlasti Albin Kurti” odgovor je Vučića.

Također, prema mišljenju Vučića, Zapad zanima samo Banjska, ali ističe kako on dobro razumije šta su zahtjevi upravo zapadnih država i NATO-a.

“Vojska Srbije nikada nije prekoračila svoja ovlaštenja, a to gdje ćemo da raspoređujemo svoju vojsku – to je naša stvar. Mi tu vrstu naređenja ne primamo”, poručio je Vučić.

 

 

(24sata.info)