Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je press konferenciju nakon ceremonije na kojoj je ruski predsjednik Vladimir Putin objavio aneksiju četiri ukrajinske regije Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson.

Ukrajina je danas predala i zvanični zahtjev NATO savezu, a Stoltenberg je rekao kako podržava ukrajinsko pravo da izabere vlastiti put i sigurnosni sistem kojem će se pridružiti.

– O članstvu Ukrajine može odlučivati samo 30 članica NATO-a, za članstvo je potrebna jednoglasna odluka. Naš fokus je na osiguravanju podrške Ukrajini, kako bi joj pomogli da se odbrani od brutalne ruske agresije i to je glavni zadatak NATO saveznika – poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao kako je ilegalna aneksija ukrajinske teritorije ne mijenja prirodu ovog rata, navodeći kako je ovo najozbiljnija eskalacija rata od početka invazije 24. februara.

– Ako Putin pobijedi, to je znak da autoritarne sile kao Rusija mogu koristiti silu da postignu ciljeve i učine svijet opasnijim – istakao je generalni sekretar NATO-a.

(24sata.info)