Novak Đoković: Ja sam Srbin, a ne Britanac!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Novak Đoković je ostao čvrsto na zemlji i kada je stigla ponuda da se zajedno sa porodicom preseli na Ostrvo i uzme britansko državljanstvo, u proljeće 2006. godine, u vrijeme raspada Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Novak Đoković / 24sata.info

Željeli su tamošnji teniski stručnjaci da upare dva velika talenta, Đokovića i njegovog vršnjaka Endija Mareja i tako se domognu i trofeja u Davids kupu, ali od toga nije bilo ništa, prenose srbijanski mediji.

"Sve je bilo veoma ozbiljno. Nuđeno mi je mnogo toga. Željeli su da imaju još jednog jakog igrača. Uložili su mnogo i vjerovatno su razočarani što im se to ne vraća. Ipak, meni novac nije bio najbitniji. Tada sam počeo dobro da zarađujem, dovoljno da mogu da putujem po turnirima i da plaćam trenera", prisjetio se nešto više od tri godine kasnije Đoković u razgovoru za britanski "Times".

On je dodao i sljedeće: "Ja sam Srbin. Ponosan sam na svoje korijene i nisam htio da zanemarim sve to samo zato što su mi drugi nudili bolje uslove. Da sam igrao za Veliku Britaniju, igrao bih jednako profesionalno, ali bih u dubini duše osjećao da tu ne pripadam".

Priča o promjeni državljanstva je pokrenuta u britanskim medijima nedugo pošto je Đoković sa saigračima iz reprezentacije gostovao na Ostrvu i slavio usred Glazgova u Davids kupu. Srbi su prethodno eliminisali Izrael, ali su imali nesreću da ih je ždrijeb te godine, poslije Glazgova, u septembru odveo u Ženevu. Švicarac Roger Federer je tih dana bio "preveliki zalogaj", pa je srpski nacionalni tim morao da sačeka drugu priliku da se domogne Svjetske grupe Davids kupa. 

Britanski "telegraph" je pred drugi grend slem turnir ove sezone poveo čitaoce u paralelni univerzum, u kojem je Novak prihvatio tamošnje državljanstvo.

"Rolan Garos se bliži, a izvršni direktor naše teniske asocijacije Roger Drejper se smješka. Sa dva Britanca među četvoricom najboljih, Novakom Đokovićem i Endijem Marejem, najjača nacija u muškom tenisu je spremna da proslavi svog prvog "Broja 1", pisalo je, među brojnim pohvalama na račun Đokovića, u trenucima fantastične pobjedničke serije srpskog tenisera, a uz podsjećanje na priču iz 2006. godine.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar