Červar: Rukomet ide strmoglavo nizbrdo, ne može amater odlučiti o sudbini profesionalca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ne stišavaju se komentari hrvatskog selektora Line Červara nakon što je reprezentacija na čelu s Duvnjakom i ekipom izgubila od Njemačke te se oprostila od plasmana u polufinale. Vremešnog selektora najviše su mučili suci koji su donijeli jednu dvojbenu odluku pred sam kraj meča, a hrvatski je strateg osuo paljbu po 'sucima amaterima' i rukometnoj zajednici u cjelini.

Foto: 24sata.info

„Mi smo sve snimili, tri puta. Imamo argumente, ne može se nešto govoriti i ne dokazati. Mi smo morali dokazati i mi ćemo dokazati na sva tri ponavljanja u svakoj odluci koja je išla na štetu našoj reprezentaciji koja je direktno odlučivala o pobjedniku na jučerašnjoj utakmici“, izjavio je Lino Červar.

„Ono što nas ohrabruje je to što smo dobili podršku od brojnih ljudi, ne samo iz sporta, nego i iz rukometa, čak i od domaćina, zbog takvog suđenja. Izvinjavali su nam se za takvo suđenje.  Svi su rekli da je suđenje bilo skandalozno i da su suci bili kao najbolji režiseri na svijetu. To je uvijek bila moja tvrdnja, da su najopasniji najbolji suci – jer oni najviše znaju i najviše mogu oteti. To nije moj posao, ali oni su sudili već tri utakmice Nijemcima. Malo smo pogođeni nakon prošle godine i kako se nama sudilo na Evropskom prvenstvu kada smo mi bili domaćini. Ovo je podsjećanje na godinu 2007. i to je skandalozno“, rekao je hrvatski selektor.

Červar se nije mirio s porazom te je nastavio o tome kako su organizatori pozvali trenere prije takmičenja da im suci amateri održe predavanje kako trebaju utjecati na igrače da bude fair-play na terenu i da ih uče pravila.

Dodao je kasnije da mu je drago da postoji današnja tehnologija koja je snimila kako Nijemcima nisu svirani koraci nakon što je jedan njihov reprezentativac napravio 7 koraka.

„Bio je neujednačen kriterij kod pasivne igre. Kao trener koji dugo godina radi, prišao mi je Gudmundsson koji je ogorčen. I sa Svenssonom sam pričao te su svi složni – mi smo oštećeni i ono što je najgore, a to je da je rukomet u padu. Regularnost je upitna. Romero kaže da rukomet ide strmoglavo nizbrdo i da se sucima oduzme subjektivna procjena. Ne može amater odlučiti o sudbini profesionalca“, nastavio je paljbu osvajač zlata iz Portugala i Atine.

Svjestan je 68-godišnji strateg da ovo neće promijeniti trenutnu situaciju.

„Neće se ovih dana ništa promijeniti, ali će promijeniti na duži rok“, rekao je i dodao: „Kada uski krug ljudi, amatera, odlučuje i donose odluke koje gledaoc ne zna i ne može interpretirati zašto je ta odluka donijeta, onda to znači da mi ne igramo za publiku nego za nekoliko ljudi kojima to nije glavni posao“.

Okrenuo se utakmici sa Francuskom.

„Možemo reći da smo si sami zakuhali, sa porazom od Brazila. Iznimno je teško natjecanje i biti u kontinuitetu (bez povreda op.a.)… Nama se i Cindrić povrijedio, a ostalim dečkima koji su igrali jučer moram pohvaliti jer su stisnuli zube“, rekao je Červar i dodao: „Francuska je prvak svijeta. Ne treba ih posebno predstavljati. Mi smo već malo načeti i pod dojmom jučerašnje utakmice. Francuzi imaju svoju račinuci i favoriti su ogromni. Pojačani su Karabatićem, koji im puno znači iako nije u punoj snazi. On je lider kao naš Duvnjak i vidjeli smo kako smo igrali na EP bez njega, a kako ovdje. Oni imaju vrlo širok kadar, kao rezervu su držali malog Richardsona koji je strašan igrač. Oni imaju sve, strašne igrače, iskustvo, jaku obranu i tranziciju. Mi moramo ponoviti minimum partiju od Njemačke kako bi bili kompetitivni s njima što će biti iznimno teško“.

U konačnici, selektor hrvatske rukometne reprezentacije zaključio je osvrtom na ždrijeb.

„Vidi se kako smo težak ždrijeb imali – evropske prvake Špance u prvom krugu i onda svjetske prvake Francuze i domaćine Nijemce u drugom. Gore se nije moglo, dok je u drugoj grupi bila mnogo lakša situacija. Ali što je tu je“, bile su riječi Line Červara.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar