Šuman: Svjetsko prvenstvo odavno nije bilo ovako kvalitetno

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilan Šuman smatra da Svjetsko rukometno prvenstvo odavno nije bilo ovako kvalitetno.

Bilal Šuman / 24sata.info

U izjavi za Fenu Šuman ističe da su u grupnoj fazi prvenstva koje se igra u Njemačkoj i Danskoj favoriti opravdali očekivanja, ali da su i ekipe iz Azije i Južne Amerike pokazale da mogu igrati kvalitetan rukomet.

- Dominacija evropskih reprezentacija još uvijek je snažna, a nakon dugo vremena i Mađari plasmanom u drugi krug pokazuju snagu. S druge strane reprezentacije kao što su Japan i Koreja nosile su se s favoritima. Japan je odigrao dobro protiv Španije a Koreja odlično poluvrijeme protiv Francuske. Napredak u globalnom rukometu je vidljiv, niko se više ne smije opuštati protiv takozvanih autsajdera - izjavio je Šuman.

Šuman favorizuje selekciju Danske, zemlje u kojoj je dugi niz godina živio i radio.

- Danska je domaćin, što može donijeti određenu prednosti, ali mnogo toga zavisi koliko će bodova prenijeti iz grupe. Mislim da su zreli za borbu za medalju, zajedno sa selekcijama Francuske, Hrvatske, Španije, Norveške, Švedske i Njemačke. Još dvije utakmice su do kraja prvog dijela takmičenja i ko će koliko bodova prenijeti dalje - ističe selektor BiH.

Reprezentacija BiH će u aprilu igrati dva meča kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2020. protiv selekcije Finske. Šuman ističe da bi dvije pobjede protiv Finaca direktno odvele BiH na EP.

- Znamo koliki je ulog i šta nas čeka. Nadam se da će naši igrači biti zdravi i u dobroj formi, da bismo u aprilu završili posao i obezbijedili plasman na evropsko prvenstvo u Švedskoj, Austriji i Norveškoj - zaključio je Šuman.

U dva odigrana meča u kvalifikacionoj grupi 5, BiH je upisala pobjedu u gostima protiv Bjelorusije i poraz na svom terenu od Češke.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar