Šuman: Vrijeme je za Euro!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Muška rukometna reprezentacija BiH igraće protiv Bjelorusije, Češke i Finske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će se 2020. godine održati u Švedskoj, Austriji i Norveškoj.

Bilal Šuman / 24sata.info

Bh. rukometaši su uoči žrijeba u Trondhajmu bili svrstani u treći šešir (Holandija i Portugal ostali u drugom), pa su za protivnike iz prva dva šešira dobili neugodne Bjeloruse i Čehe, učesnike posljednjeg Eura, te Fince iz one najslabije grupe. U bh. taboru zadovoljni su Grupom 5, a selektor Bilal Šuman vjeruje da "zmajevi" imaju kvalitet da se prvi put nađu među najboljim selekcijama Starog kontineneta.

"Kako je moglo biti - možemo biti zadovoljni žrijebom. Računica je poprilično jasna, mislim da bismo s domaćim pobjedama završili posao. Imamo realne šanse za plasman na EP i mislim da je vrijeme da odemo na Euro. Presudne će biti utakmice kod kuće, posebno ona prva u oktobru kada dočekujemo Češku", istakao je Šuman. Što se rasporeda tiče, BiH će u oktobru igrati dvomeč protiv Čeha, zatim u aprilu protiv Finske, a na kraju kvalifikacija u junu protiv Bjelorusije.

Zanimljivo je da će predstojeće EP biti najmasovnije do sada, kao i da će se prvi put održati u tri zemlje. U završnicu će se plasirati 20 reprezentacija iz osam grupa, po dvije najbolje plasirane selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane, kao i selekcije koje su direktno izborile učešće (Austrija, Norveška, Švedska, Španija). Kvalifikacije će početi 24. oktobra ove godine, a završiti 16. juna 2019. Ostale kvalifikacione grupe izgledaju ovako: Grupa 1: Izrael, Poljska, Njemačka, Kosovo. Grupa 2: Švajcarska, Srbija, Hrvatska, Belgija. Grupa 3: Turska, Island, Makedonija, Grčka. Grupa 4: Latvija, Holandija, Slovenija, Estonija. Grupa 6: Litvanija, Portugal, Francuska, Rumunija. Grupa 7: Slovačka, Rusija, Mađarska, Italija. Grupa 8: Ukrajina, Crna Gora, Danska, Farska Ostrva.


(NN)

Pošaljite Facebook komentar