Klizačica koja je bila na ZOI ‘84: Nevjerovatan je osjećaj biti ponovo u Sarajevu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Chin je u Sarajevo doputovala kao trenerica mladog turskog klizača Alpa Erena Ozkana.

Foto: AA

Amerikanka Tiffany Chin, takmičarka u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskih igrama u Sarajevu 1984. godine, nakon 35 godina se vratila u glavni grad Bosne i Hercegovine, kao trenerica na Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF).

Novinarki Anadolu Agency (AA) je kazala kako je nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu.

Chin je u Sarajevo doputovala kao trenerica mladog turskog klizača Alpa Erena Ozkana (15).

U razgovoru obavljenom u Skenderiji, gdje je Chin u umjetničkom klizanju 1984. godine branila boje Sjedinjenih Američkih Država, opisala je kakav je osjećaj biti u Sarajevu nakon tri i po decenije.

Kazala je kako se ovim sportom počela baviti sa sedam godina.
“Takmičila sam se upravo na ovoj pisti u sportskom centru Skenderija. Ovo je moj prvi dolazak u Sarajevo nakon 35 godina. Biti ponovo ovdje je nevjerovatan osjećaj. Kada sam stigla u Sarajevo oživjele su moje uspomene na Olimpijadu”, navela je Chin.

Ona je u kratkom programu umjetničkog klizanja za žene na ZOI-ju 1984. godine osvojila šesto mjesto.

Ističe kako mnogo voli Sarajevo i da je poželjela glavni grad BiH.
“Bila sam veoma tužna kada sam saznala da je rat zahvatio BiH, svega nekoliko godina nakon Olimpijade. Strašno je sve što se tada desilo”, rekla je Chin.

Osvrnuvši se kratko i na turskog klizača Alpa Erena, kojeg trenira, Chin je kazala kako je pravi borac.

“Iako je imao povredu noge i samim time određenih poteškoća na EYOF 2019, ali uspio je izaći na pistu i takmičiti se”, kazala je Chin.
Alp Eren Ozkan je istakao kako njemu kao klizaču, s aspekta iskustva mnogo znači činjenica da je njegova trenerica bila učesnica Zimskih olimpijskih igara 1984. u gradu u kojem se on takmiči na EYOF-u.

“Kada smo stigli, primijetio sam da je ponovni dolazak u Sarajevo za trenericu bio veoma emotivan”, kazao je Ozkan, dodavši da i on sanja da se jednog dana takmiči na Zimskim olimpijskim igrama.

EYOF je, kako rekao, vrlo dobra priprema za takmičare koji žele nastupiti na Olimpijadi.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar