Mehić: Srebrna lisica je odlično testno takmičenje za EYOF

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Skijaški kup "Srebrna lisica" bit će održan od 1. do 3. februara na Bjelašnici u okviru zvaničnog kalendara takmičenja SKI saveza BiH, u organizaciji Ski kluba "Bjelašnica".

Foto: 24sata.info

Kup je važan za razvoj i promociju alpskog skijanja u BiH jer omogućuje mladim skijašima stjecanje takmičarskog iskustva, te doprinosi njihovom daljnjem razvoju, a također promovira Bjelašnicu kao atraktivnu turističku destinaciju.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, "Srebrna lisica" će poslužiti i kao testno takmičenje za evropsku zimsku olimpijadu mladih "EYOF 2019" u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Direktor sportova kompanije "EYOF 2019" Jasmin Mehić ističe da su organizatori EYOF-a dosta vremena proveli usavršavajući metode rada u uvjetima kada na planinama nema dovoljnjo snijega, ali da se nakon obilnih sniježnih padavina u BiH sada moraju pripremati za suprotni scenarij, te da je održavanje "Srebrne lisice" odlična prilika za to.

- Na planinama nas očekuje jači vjetar i padavine, tako da je program takmičenja izmjenjen. Organizatorima EYOF-a je veoma važno da radna grupa, odnosno ljudi koji će biti na stazama obave testove u takvim uvjetima i uvježbaju kako postupati kada imamo velike količine snijega. Ovo će biti odličan testni događaj za EYOF - kazao je Mehić.

Generalni sekretar Ski saveza BiH Jelena Dojčinović naglašava da se organizatori "Srebrne lisice" trude da ovo takmičenje postane prepoznatljivo u regionu i da se što veći broj skijaša iz zemalja regiona dođe takmičiti u BiH.

Organizatori Kupa "Srebrna lisica" skratili su program takmičenja s tri na dva dana zbog teških vremenskih uvjeta koji se na Bjelašnici očekuju za vikend, pa će takmičenja planirana za nedjelju biti održana u petak navečer.

Veliki broj takmičara iz BiH i regiona takmičit će se u disciplinama ekipni paralel slalom, veleslalom i slalom. Kategorije takmičara su dječaci i djevočice u dobi od 8 do 16 godina.

Takmičenja počinju u petak, 1. februara u 8 sati u disciplini veleslalom.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar