Na Bjelašnici ovog vikenda takmičenje u alpskom skijanju 'Ilidža Fis cup 2019'

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Takmičenje u alpskom skijanju "BH Telecom Ilidža Fis cup 2019" bit će održano ovog vikenda na Bjelašnici u organizaciji Skijaškog saveza BiH i tehničkoj organizaciji Ski kluba "Ilidža".

Foto: 24sata.info

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, pored međunarodnog takmičenja na kojem će učestvovati skijaši iz deset zemalja, manifestacija će poslužiti i kao državno prvenstvo Bosne i Hercegovine. 
 
Predsjednik Ski kluba "Ilidža" Avdija Holjan naglašava da se prijavilo pedesetak takmičara iz deset zemalja, koji će sutra voziti veleslalom, a prekosutra slalom.
 
- Takmičenje se održava 18. put na Bjelašnici, nastupit će svi bh. takmičari koji su prijavljeni na Fis listama. Svake godine pokušavamo unaprijediti takmičenje, međutim vjerujemo da ćemo u narednim godinama morati pomjeriti ovu trku nekoliko dana ranije jer se preklapa s nekim takmičenjima u Sloveniji i Austriji, pa nam postaje teško dovesti takmičare - kazao je Holjan. 
 
Holjan vjeruje da Marko Šljivić, Emir Lokmić i Elvedina Muzaferija mogu parirati takmičarima zemalja učesnica, te imaju dobre šanse da ostvare dobar plasman, pa čak i da pobijede.
 
Dodaje da odavno vremenski uslovi nisu bili bolji jer se prvog dana na stazi očekuje temperatura od -10 stepeni Celzija, a drugog -4 stepena, što je izuzetno dobro za takmičenje. 
 
Takmičenje će poslužiti kao test za organizatore pred zimski olimpijski omladinski festival EYOF, koji će u februaru biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Na EYOF-u će nastupiti jedna takmičarka Ski kluba "Ilidža" Ajlin Zuhrić, koju trenira Faris Zuhrić.
 
Faris Zuhrić ističe da se Ajlin naporno pripremala za EYOF u protekloj godini, te  se nada da će na EYOF-u uspjeti ostvariti plasman među 20 najboljih takmičara, čime bi svi u klubu bili veoma zadovoljni. 

(FENA)
 
 

Pošaljite Facebook komentar