Stotine mladih džudista na Evropskom prvenstvu u Sarajevu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Evropsko kadetsko prvenstvo u džudu na kojem učestvuju 42 države počelo je danas u Sarajevu, gdje će se u četiri dana za titule najboljih boriti 450 mladih džudista.

Foto: FENA

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ukupno 20 takmičara, po deset u muškoj i ženskoj konkurenciji, predvođeni trenerima Dejanom Ćupom i Hadisom Ramićem.

Na ceremoniji otvaranja u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" je istaknuto da organizacija i ovog događaja pokazuje da je BiH postala omiljena destinacija i adresa zvaničnim evropskim i internacionalnim takmičenjima.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je kazao da je velika čast Sarajevu ugostiti ovoliki broj džudista, iz 40 država.

"Džudo u BiH ima dugu tradiciju i ponosni smo da je najtrofejniji sport. Sarajevo je grad sa sportskom historijom", naglasio je Kurić na ceremoniji otvaranja.

Rekao je da Sarajevo organizacijom Evropskog kadetskog prvenstva pokazuje da i dalje ima mogućnost organizirati velika sportska takmičenja.

Predsjednik Džudo saveza BiH Branislav Crnogorac je istakao da je Savez poznat kao dobar organizator te da će nastojati da tako ostane i ubuduće.

"BiH u ovom sportu ima mnogo mladih talenata. Džudo je u BiH najbolji olimpijski sport, a taj uspjeh u kontinuitetu potvrđujemo", rekao je Crnogorac.

Predsjednik Evropske džudo unije (EJU) Sergej Solovejčik, koji je za Kurićem i Crnogorcem ozvaničio početak prvenstva, kazao je da je ovo prvenstvo prilika za brojne sportiste da pokažu svoj kvalitet.

"Ovo je događaj koji je posebno važan za nas jer na njemu nacionalni savezi predstavljaju svoje najbolje mlade takmičare", kazao je Solovejčik te pohvalio Džudo savez BiH koji je organizirao prvenstvo.

BiH u muškoj konkurenciji predstavlja: Filip Burić (-50kg), Nikola Moravac (-55), Igor Đurica (-60), Lav Divljan (-66), Darijan Faletar (-66), Ivan Jozeljić (-73), David Čečura (-81), Božidar Vučurević (-81), Srđan Ajvaz (-90) i Igor Vračar (+90).

U ženskoj konkurenciji boje BiH brane: Gordana Ilić (-48), Ana Marija Franjić (-52), Mila Petrović (-52), Maja Bjelica (-57), Ema Brkanić (-57), Josipa Brvenik (-63), Džana Kovačević (-63), Anđela Jurić (-70), Hana Piralić (+70) i Vesna Vukoja (+70).


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar