Otvorene pete "Sportske igre Oaze" i Specijalne olimpijade BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pete "Sportske igre Oaze" i Specijalne olimpijade BiH otvorene su u četvrtak u Sarajevu u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin".

Sportske igre Oaze / 24sata.info

Sportske igre Oaze trajat će do 4. oktobra na različitim lokacijama u Sarajevu. Takmičenje je međunarodnog karaktera, na kome nastupaju ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Švedske.

Na takmičenju SIO 2015. će učestvovati više od 400 takmičara koji će imati priliku da se bore za medalje u osam sportova: plivanju, atletici, kuglanju, košarci, stonom tenisu, nogometu, boćanju i MATP programu.

Cilj takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, integracija osoba sa intelektualnim poteškoćama u sportske klubove i njihovo ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu u skladu sa članom 30 UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali brojni predstavnici međunarodnih organizacija. Takmičarima su se obratili Samir Halilović, koordinator projekta "Sport je moje pravo", predsjednik Specijalne olimpijade BiH Enver Ćosićkić, predstavnica Švedske organizacije MyRight i SIDA Bisana Goralija, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Karolina Karačić i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Nakon unošenja olimpijskog plamena u dvoranu "Ramiz Salčin" i Zakletvu specijalne olimpijade pročitao je osvajač bronzane medalje iz Los Angelesa Damir Rimac. Prije otvaranja na Olimpijskom bazenu "Otoka" održano je takmičenje u plivanju gdje su podijeljene i prve medalje.

(fena)

Pošaljite Facebook komentar