Powar: Sramotan nastup navijača Partizana nema mjesta u međunarodnom sportu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon pojavljivanja transparenta na kojem se slavilo ime Radovana Karadžića na nogometnoj utakmici između Borca i Partizana odigranoj 25. marta u Banjoj Luci, izvršni direktor internacionalne mreže za antidiskriminaciju i inkluziju u fudbalu Fare Network, Piara Powar, uputio je oštre osude.


Na spornom transparentu kojeg su držali navijači gostujućeg kluba pisalo je ''Dok je dece Partizana, pamtit će se ime Karadžić Radovana''.

- U sedmici kada je Radovan Karadžić osuđen za genocid, mogli bismo razumno očekivati od navijača sa svih strana da budu dio progresivnog pokreta za zacjeljivanje rana i izgradnje zajedničke budućnosti na Balkanu. Umjesto toga, imamo razarajuće činove klanjanja ratnim zločincima koji su viđeni samo kao rezultat etničke mržnje - ističe Powar.

Powar naglašava da je ovakav nastup navijača Partizana  sramotan i nema mjesta u međunarodnom sportu, pogotovo nakon što je svijet tokom suđenja saznao za nepobitne činjenice o Karadžićevoj odgovornosti u ubijanjima hiljada ljudi.

- Očekujemo izjave osude od kluba i istaknutih navijača, te reakciju nadležnih tijela koja će poslati poruku da se ovakva mržnja ne može tolerisati u fudbalu - zaključio je Powar.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar