Mirsad Baljić: Ronaldo je kopirao moj "bicikl" dribling

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vjerojatno ste mislili da je tvorac popularnog "bicikla" Luis Nazaria da Lima ili jednostavno Ronaldo! E pa, nije! Tačno je da je Brazilac najpoznatiji po izvođenju čuvenog driblinga i tačno je i da je mnogo "kičmi" defenzivaca "puklo" prilikom njegovih prodora, ali tvorac tog driblinga je Mirsad Baljić, bek sarajevskog Željezničara i reprezentacije Jugoslavije.

Mirsad Baljić / 24sata.info

Primjenjivao je "bicikl" u svakom naletu po lijevoj strani i na opće čuđenje, uspijevao je proći u 99 posto slučajeva.

- Jest, to je istina. Izmislio sam 'bicikl' i svi su me počeli kopirati, uključujući i kasnije Ronalda. Naša 'bosanska' škola fudbala uvijek je bila veoma inventivna, počeo je Baljić priču za srbijanski list Mondo. Osim po "biciklu", Baljć je poznat i po nadimku "Žvaka", jer "čunga-lungu" nije vadio iz usta.

- Pa, nije samo 'čunga-lunga' bilo je svakakvih... To me je smirivalo. Čak sam dobio kritike od nadležnih da ne žvaćem za vrijeme intoniranja himni jer se moglo pogrešno protumačiti. Ali iskreno, meni bi žvakaća smirila živce. Sada, naravno, ne bih nikom preporučio jer može doći do gušenja, objašnjava Baljić, koji već nekoliko godina nema veze s fudbalom.

Živi i radi u Švicarskoj, a kaže da nema vremena za trenerski posao. Prati sva zbivanja oko reprezentacije BiH. - Nadam se plasmanu na EURO u Ukrajini i Poljskoj. Mislim da Safet Sušić dobro radi, vjerujem u njega kao trenera i nadam se barem plasmanu u baraž, govori Baljić i objašnjava kako su ga u Švicarskoj "pokopali".

- Meni je javila kolegica s posla rekavši daje 'čula na radiju da sam umro'. Možete misliti kako sam se osjećao? Preminuo je Milenko Bajić, nekadašnji igrač Sarajeva. A oni, kako ne znaju izgovarati naša prezimena, objavili su da sam to ja. Uglavnom, taj novinar je dobio otkaz. Najgore je bilo što su moja porodica i prijatelji čuli za to, zaključio je Baljić.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar