Mario Vrančić: Bila bi mi velika čast obući dres BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Njemačka Bundesliga već duže vrijeme je liga koja odgovara igračima sa ovih područja, pa je velik broj naših fudbalera izgradio sjajnu karijeru upravo u ovoj ligi.

Mario Vrančić / reprezentacija.net

Na putu prema tom cilju je i mladi dvadesetjednogodišnji Mario Vrančić fudbaler Mainza.

Vrančić je rođen u Slavonskom brodu, a u svojoj dosadašnjoj reprezentativnoj karijeri nastupao za mlađe selekcije Njemačke (U-17, U-19 i U-20). Svoje prve fudbalske korake je započeo u niželigašu Vfr Kesselstadtu gdje je igrao do 2002. godine kada je prešao u redove Mainza 05, gdje igra i sada za njihov U-23 tim. Prošle sezone je igrao na posudbi za ekipu Rot Weiss Ahlen koja je sezonu u "cvajti" završila na posljednjem mjestu. Mario je u ovoj prošloj sezoni upisao svega 17 nastupa i to je bio jedan od glavnih razloga da se vrati u Mainz.
Nakon "propale" sezone u redovima Ahlena vratio si se u Mainz, planiraš li promijeniti sredinu otići u neki drugi klub ?

 - Došao sam ponovo u Mainz i ostat ću ovdje vjerovatno još koju sezonu. Vjerujem da ću se ubrzo izboriti mjesto u prvom timu Mainza.

Tokom svoje karijere mijenjao si dosta pozicija (zadnji, ofanzivni vezni, polušpic), na kojoj se najbolje snalaziš ?

 - Najviše volim igrati u sredini, dijeliti lopte saigračima i kreirati akcije, nešto kao naš reprezentativac Zvjezdan Misimović. Mada mogu igrati i na drugim pozicijama u zavisnosti od potreba trenera.

Mario Vrančić je bio član juniora Njemačke koji su 2008. godine osvojili naslov prvaka Evrope. Zatim je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu za timove do 20 godina, sa Njemačkom došao do četvrtine finala kada su izbačeni od Brazila koji je na tom prvenstvu osvojio srebrenu medalju. Nakon Svjetskog prvenstva u Egiptu (U-20), jesi li dobivao pozive za U-21 selekciju Njemačke?

 - Nisam, vjerovatni razlog je to što nisam dobivao dovoljno prilika za igrati dok sam bio na posudbi u R.W. Ahlenu, govori mladi Vrančić za Reprezentacija.net portal.

Gdje sebe vidiš u budućnosti, za par godina. Da li možda u dresu naše reprezentacije Bosne i Hercegovine ?

 - Želio bih zaigrati u prvoj Bundesligi, a ako bi dobio priliku igrati za reprezentaciju BiH, rado bih je iskoristio.

Znači, možemo računati na tvoje usluge kada je u pitanju naša reprezentativna selekcija ?

 - Naravno, bila bi mi velika čast obući dres Bosne i Hercegovine.

Je li slučajno bilo nekih kontakata od strane F/NS BiH ?

 - Ne, do sada me niko nije zvao.

Tvoje mišljenje o šansama naše reprezentacije na putu prema Evropskom prvenstvu 2012. godine, pored Rumunije, Francuske... ?

 - Imamo dosta dobru ekipu i dobrog trenera. Mislim da postoje velike šanse da kvalifikacije završimo na prvom mjestu u grupi, riječi su Vrančića koji je kao i većina naših talentovanih mladića zapostavljena od strane našeg F/NS BiH što koriste druge zemlje. Pravi primjer su Njemci koji su na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Africi osvojili treće mjesto, a u timu su imali igrače porijeklom iz Brazila, BiH, Poljske.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar