Collina: VAR za sada dobro funkcioniše

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sudijski video asistent (VAR) od uvođenja u upotrebu u fudbalu izazvao je veliki broj kontroverzi, ali Pierliugi Collina, predsjednik Sudijskog odbora Svjetske fudbalske federacije (FIFA), zadovoljan je kako za sada funkcioniše, prenosi Anadolija.

Pierliugi Collina / 24sata.info

"Veoma sam zadovoljan što VAR za sada jako dobro funkcioniše. Moram priznati da je napravljeno nekoliko grešaka i, iako je to razumljivo, to se nije trebalo desiti. Žalim zbog toga", kazao je Collina za FIFA-inu internet stranicu.

Nedavno je Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) uveo nova pravila u za koja Collina tvrdi da će donijeti povećanje fluidnosti u igri.

"Nova procedura prilikom golmanskog ispucavanja iz peterca čini igru fluidnijom, a novim pravilima kod zamjene igrača štedićemo vrijeme", istakao je Collina.

Među novi pravila, koja su proljetos usvojena, je i ono koje se odnosi na igranje rukom odbrambenog igrača u šesnaestercu. Od sada će se svako igranje rukom iznad visine ramena kažnjavati jedanaestercom, nezavisno od toga da li je igrač imao namjeru ili ne.

Isto tako rukom neće biti moguće postići gol, bez obzira da li je lopta napucana ili ne.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar