Od 2021. godine SP za klubove s 24 predstavnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Miamiju je završen sastanak Vijeća Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) na kojem je donesena odluka o proširenja Svjetskog klupskog prvenstva.

Gianni Infantino / 24sata.info

Odluka je donesena uprkos žalbi evropskih nogometnih velikana, koji su bili su protiv promjene formata zbog činjenice da igrači ne bi imali dovoljno vremena za odmor.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja Svjetskog kupskog prvenstva, dok je ostalih pet konfederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.  Tako će na SP-u za klubove od 2021. godine nastupati 24 kluba.

Prvo izdanje novog Svjetskog klupskog prvenstva  bit će održano između 17. i 4. jula 2021. godine, a učestvovat će prvaci Lige prvaka i Evropske lige u posljednje četiri sezone (osam timova, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletiko kao pobjednici Lige prvaka i Evropske lige prošle godine).

Južna Amerika bi osigurala šest timova, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imale po tri, a Okeanija jednog predstavnika.

Ako je ista ekipa prvak više puta u toku četiri godine svakog perioda, zamijenit će je sljedeći rangirani u rangiranju svake kontinentalne konfederacije.

Igralo bi se u formatu sa osam grupa od tri tima u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

FIFA procenjuje da novi turnir može da ostvari prihode za skoro milijardu eura i ima glavnog sponzora: japansku banku "SoftBank".

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni Infantino) bio je izuzetno sretan nakon što je Vijeće FIFA-e podržalo njegov plan.

- Sada će svijet vidjeti pravo Svjetsko klupsko prvenstvo, gdje će navijači vidjeti kako se najbolje ekipe svijeta takmiče da budu okrunjene pravim svjetskim prvacima - kazao je Infantino.

Prvi čovjek FIFA-e nije zabrinut zbog postavljanja novog Svjetskog klupskog prvenstva bez učešća ikakvih elitnih evropskih klubova.

- Nadamo se da će sve najbolje ekipe sudjelovati i imali smo vrlo pozitivne razgovore s UEFA-om. No, naša je odgovornost donijeti odluku jer se moramo baviti organizacijskim pitanjima - rekao je Infantino.

Vijeće FIFA-e također je odlučilo da je "moguće" proširiti Svjetski prvenstvo u Kataru 2022. godine s 32 na 48 timova. 

Svjetsko nogometno tijelo glasalo je za proširenje Svjetskog prvenstva koje bi se trebalo održati 2026. godine u Kanadi, Meksiku i SAD na 48 reprezentacija.

Vijeće će sada raspravljati o mogućim dodatnim domaćinima u Kataru, a konačna odluka bit će donesena na kongresu FIFA u Parizu u junu.

- Ako se to dogodi, fantastično. Ako se to ne dogodi, fantastično je i to -  rekao je Infantino.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar