VIDEO / Suze velikog Gigija: Ne plačem zbog sebe, plačem zbog Italije!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Ustaćemo kao što smo uvijek ustajali", rekao je sjajni golman potvrdivši da napušta reprezentaciju.

Gianluigi Buffon / 24sata.info

Možda čak i najbolji svih vremena, iako će i sami Italijani forsirati Dina Zoffa na pijadestal. Kako god, Gianluigi Buffon je em veliki golman, em veliki čovjek (u šta ste mogli da se uvjerite prije početka baraža sa Šveđanima). Nažalost, više nije reprezentativac.

Eliminacija iz baraža za plasman na Mundijal u Rusiji označila je kraj služenja državnom timu, za koji je debitovao septembra 1997.

Logično, bujica emocija. Plač čovjeka koga nismo navikli da gledamo u ovakvom izdanju, jer to nije ni zaslužio.

„Ne plačem zbog mene, nego zbog italijanskog fudbala. Pali smo na ispitu koji je značajan i za život nacije. Nisam razočaran što vrijeme prolazi, nego što smo ovako okončali“, plakao je Gigi dok je davao izjavu, a snimale ga kamere.

Selekcija Venture nije uspjela da nadoknadi zaotatak iz Solne, za 180 minuta nije dala gol Švedskoj i zato je ovo kraj Buffona u dresu Azura, jer je i sam nagovijestio da će se povući ne bude li sve teklo po planu.

„Oni koji su igrali baraž ranije znaju koliko su ovakvi mečevi teški. Nismo uspjeli sebe da predstavimo u najboljem izdanju. Nedostajala nam je mirnoća da postignemo gol. Baraž susrete odučuju epizode, a one su bile protiv nas. To shvatite tek kad ne uspijete u misiji“.

Mnogi su ovo spremni da nazovu apokalipsom italijanskog fudbala, ali sam Buffon je preživio i Calciopoli sa Juventusom, pa se naosvajao trofeja poslije povratka iz Druge lige, te je siguran da će fudbal na Apeninima procvijetati.

Kad-tad.

„Imamo ponos, imamo snagu, a i tvrdoglavi smo. Znamo kako da se podignemo. Krivicu ćemo dijeliti između nas na ravne časti. Ne smije i neće biti žrtvenog jagnjeta. Zajedno smo pobijeđivali, zajedno gubimo. A ustaćemo kao što smo uvijek ustajali. Napuštam reprezentaciju, a ona zna kako dalje bez mene. Grlim vas sve! Hvala, posebno onima koji su sa mnom bili dio ovog čarobnog putovanja“, rekao je Gianluigi Buffon.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar