EURO 2016 Francuskoj donio 1,2 milijarde eura

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Francuska je od Evropskog prvenstva u fudbalu (EURO 2016) održanom prošle godine zaradila 1,2 milijarde eura, saopćio je ministar sporta te zemlje Patrick Kanner, javlja Anadolu Agency (AA).

Arhiv / 24sata.info

Ministar Kenner analizirao je EURO 2016 i tom prilikom rekao kako je prvenstvo bilo značajno za francusku ekonomiju, ali i doprinijelo je društvenoj i psihološkoj situaciji u zemlji koja je prolazila kroz težak period. 
 
Francuzi su od turizma zaradili 500 miliona eura, od prodaje karata i drugog 476 miliona eura, a ostali prihodi iznosili su 244 miliona eura.
 
U Francusku je stiglo 536.000 stranih gledalaca s namjerom da prisustvuju jednomjesečnom prvenstvu. Više od 50 posto njih odsjelo je u Parizu, 33 posto u Lyonu, a bilo je i onih koji su odsjeli u Marseillesu.
 
Pretpostavlja se da je UEFA zaradila 1,9 milijardi eura, a da je na ovaj događaj potrošila 1,1 milijardi eura.
 
Nakon terorisitičkih napada u Parizu 2015. godine bilo je upitno da li će EURO 2016 biti otkazan ili će se održavati u nekoj drugoj zemlji. Francuska je zbog napada izgubila veliki broj turista, ali je taj gubitak pokrila brojem ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu koji su došli zbog prvenstva.
 
Pobjednik prvenstva održavanog od 10. juna do 10. jula, bio je Portugal.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar