Nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Japana Miyamoto u Mostaru: BiH ima odlične stručnjake

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Fudbalska legenda Japana i bivši kapiten reprezentacije Tsuneyasu Miyamoto, boravio je u Mostaru u sklopu saradnje njegove fondacije sa Sportskim savezom Grada Mostara, te obnavljanjem igrališta Kantarevac. Ovu priliku iskoristili smo da sa bivšim kapitenom porazgovaramo o snažnim fudbalskim vezama između Japana i naše zemlje.

Foto: Klix.ba

Miyamoto je svjestan značaja velikih bosansko-hercegovačkih trenerskih imena za razvoj japanskog fudbala, Ivice Osima i Vahida Halilhodžića.

"Imao sam priliku da jučer upoznam gospodina Osima, večerao sam s njim i tom prilikom čuo neka zaista sjajna razmišljanja, kako generalno o fudbalu, tako o razvoju fudbala u Japanu, gdje je Ivica Osim važna figura. Čast ga je upoznati, posebno kad se zna koliko dobroga je uradio u onom vremenu dok je trenirao našu reprezentaciju", kazao je za Klix.ba bivši kapiten reprezentacije Japana.

Sadašnji selektor Japana je još jedan bh stručnjak, o njemu Miyamoto govori s respektom, ali potencira i velika očekivanja koje javnost u Japanu ima od Vahe i reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine.

"Cijeli Japan podržava Vahida i reprezentaciju, očekivanju su ogromna, ali to je trener svjetskog ranga, veoma iskusan", poručuje Miyamoto.

Tsuneyasu Miyamoto odlično se sjeća posljednjeg okržaja Zmajeva i reprezentacije koju je kao kapiten nekad predvodio, u sklopu Kirin kupa kojeg je osvojio tim Mehmeda Baždarevića.

"Koliko je jaka vaša reprezentacija najbolje govori utakmica koja se odigrala baš u mom rodnom gradu, taj poraz je velika lekcija za Halilhodžića i naš tim. Bosna i Hercegovina ima cijeli niz sjajnih igrača u velikim klubovima, ali i mnogo onih dobrih, o kojima mi i ne znamo puno. Sportske veze između Japana i Bosne i Hercegovine su dobre, ali trebaju biti i još bolje, jer tako svi zajedno profitiramo", zaključio je Miyamoto.

(Klix.ba)

Pošaljite Facebook komentar