Safet Sušić: Odbio sam automobil od Zvezde!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Safet Sušić (54), novoizabrani selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, svjestan je imperativa koji mu je postavila bh. javnost, a to je - plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Safet Sušić / 24sata.info

"To je veliki zadatak, ali od njega ne mogu niti smijem da pobjegnem", kaže za "Alo!" slavni Pape, legendarni reprezentativac SFRJ, koji je u brojnim anketama izabran za najboljeg fudbalera BiH svih vremena.

"To priznanje mi laska, ali BiH je dala još dosta velikana - Ferhatovića, Osima, Bajevića, Halilhodžića, Sliškovića, Baždarevića..."

- I većina vas ode u trenere?

Ako ste 20 godina u fudbalu, to je logičan ishod.

- Bili ste i ostali omiljeni u Beogradu?

Šta ću, valjda su me ljudi zavoljeli zbog spektakularnih poteza, zbog ponašanja na terenu. Sretan sam što su me cijenili na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

- Ne pamtimo da ste u karijeri dobili crveni karton?

Samo jednom, neke ‚77 ili ‚78, i to greškom sudije. Kao igrač Sarajeva, razdvajao sam Zajeca i mog saigrača u nekom gurkanju. Arbitar nije dobro vidio.

- Devet godina ste vrhunski igrali za Sarajevo, a niste prešli među beogradske vječite?

Čelnici Zvezde su 1977. došli u moju kuću u Zavidoviće. Odbio sam ih. Prvo zbog mog brata Seje, ne znam kako bi se dva Sušića uklopila u isti tim. Kasnije su i iz Partizana, čiji sam navijač bio, dolazili po mene u Sarajevo. Ali, meni je kod kuće bilo lijepo. Uostalom, kako bi mi moja raja oprostila odlazak u neki drugi jugoslovenski klub.

- Kakva je ponuda bila?

Simbolična. Možda sam s tim novcem mogao jedan "golf" da kupim. Možda dva "stojadina"...

- Tek sa 28. godina ste otišli u PSG?

Da, ali narednih devet nisam mijenjao klupske boje. Malo kome je to uspjelo. Poslije sam trenirao klubove u Francuskoj i Turskoj.

- Družili ste se sa Piksijem u Parizu?

- Čuj, družili... Igrali smo zajedno. Ali, za jednu amatersku ekipu, onako, rekreativno, svake nedjelje ujutro. Inače, Stojković je, po mom mišljenju, jedan od najboljih igrača u historiji. Malo mu je falilo da bude i najbolji na svijetu. Na SP 1990. Najveći žal u karijeri mi je to takmičenje, kada je Jugoslavija bila na pragu polufinala. 'bem ti penale!

- Ko je najveći trener sa prostora bivše Jugoslavije?

Ivica Osim, bez dileme.

- Igrač?

Džaja. Ali, kako da ne pomenem Pižona, Šekija, Deju Savićevića...

- Da li ste u kontaktu sa nekim od njih?

Ne, ali bi mi bilo neopisivo zadovoljstvo da ih sretnem.

- Kažu neki, vaš brat Sead (bivši igrač Zvezde), bio je talentovaniji od vas?

Ha, ha, ha... Vjerujem da je takvih što to misle zaista malo.

- Još kažu, niste voljeli da trenirate?

Pa, da l' bih toliko dugo onda igrao vrhunski fudbal? Ne, mislim da sam uvijek bio veliki radnik.

- Kako ste iz Sarajeva 1982. otišli baš u Paris Saint Germain?

Trebalo je da zaigram u Italiji, ali sam u istom trenutku potpisao ugovor za dva kluba. S Interom sam stavio paraf na neki papirić, kasnije sam onaj zvanični ugovor potpisao sa Torinom. Dobio sam suspenziju na godinu dana. Otišao sam u Francusku i nisam pogriješio.

Safet Sušić će i dalje, uglavnom, živeti u Parizu, gde mu je i porodica - supruga Alma, sin Deni (25) i kćerka Livija (22).

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar