Kina oduševila Ćiru: Sa Šangajom želim vrh, ipak sam ja trofejni trener

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Fascinantno! To je drukčiji svijet, drukčija kultura, tradicija koja se mjeri vijekovima. A Šangaj megapolis sa kojim se ne može upoređivati niko, kakav New York, kakav Pariz.."

Ćiro Blažević / 24sata.info

Miroslav Blažević na letu iz Šangaja za Frankfurt ateriro je u 18,59. Poslije aviona iz Bruxellesa, prije onog iz Seoula. Trener svih trenera mobitel je uključio odmah.

Eto me ponovo u Evropi, u zraku smo bili duže od 10 sati, sitnica ako uživaš u najkomfornijoj klasi koja ima i krevet, gotovo je uskliknuo sa frankfurtskog aerodroma, sretan što se približava Hrvatskoj za koju je proslijedio u 20,55.

Na pitanje kako je nepunih sedam dana bilo na novoj životnoj i sportskoj destinaciji, Ćiro je uzvratio:

Fascinantno! To je drukčiji mentalitet i svijet, drukčija kultura, tradicija koja se mjeri vijekovima. A Šangaj megapolis sa kojim se ne može uspoređivati nitko, kakav New York, kakav Pariz... Klima je slična ovoj ovdje, hrana izvanredna, jedeš šta hoćeš. Ukratko, sve je briljantno.

Luksuz na kvadrat. Veli da on i FC Shanghai Shenshua nisu potpisali ništa.

Pusti papir, bitna je riječ. Vraćam se krajem januara jer tada ćemo na pripreme u Hong Kong. Prvenstvo traje od sredine marta do sredine novembra.

Zaradit će najmanje milion eura. Za takvog stručnjaka to i nije mnogo. Vidio je tim, koji već radi.

Osmislio sam nekoliko treninga. Nije bilo četvorice reprezentativaca, koji su u kampu nacionalne vrste, ali primijetio sam neke mlade, poslodavac i ne sluti kakav im je potencijal.

Plan za ligu?

Ja sam trofejni trener, zanima me samo vrh!

Za golmansku domenu asistirat će mu Enver Lugušić, koji je tamo starosjeditelj a sa Blaževićem je bio i u selekciji BiH, namjerava anganžovati i dvojicu pomoćnika iz Hrvatske.

Srce me boli što su toliki na burzi, bez posla. Dakako da mi ne treba sufler za kondicijsku pripremu, taj vitalni dio kontrolišem direktno, lično.

Hoće li anganžovati i kojeg hrvatskog fudbalera?

Zašto ne, to dolazi u obzir.

Je li prebolio rastanak sa BiH selekcijom...?

Bolje o tome ne pričati - kazao je poslije primjetne šutnje.

Koga preporučuje za nasljednika kod "Ljiljana"?

Vlatka Glavaša, on to zaslužuje po svemu.

Za Božić i Novu godinu Ćiro će biti uglavnom u Zagrebu, sa članovima porodice i starim prijateljima. Imamo dojam da mu novi odlazak u Kinu uopšte neće biti težak:

Inspiriše taj veliki izazov. Siguran sam da će mi biti odlično, da će takvi biti i rezultati. Zasad vidim samo jedan problem, nemam još vrhunskog prevoditelja...

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar