Salatić: Iz BiH me nikada niko nije zvao, ali imam bh. pasoš i veliku želju da zaigram za Zmajeve!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Plasman fudbalske reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu za nuspojavu dobio je medijsku ekspanziju mnogobrojnih fudbalera bh. porijekla iz cijelog svijeta koji žele u budućnosti nositi dres naše zemlje. Objektivno, mali broj njih, svojim bi dolaskom u reprezentaciju povećao kvalitet Zmajeva.

Veroljub Salatić / 24sata.info

Ipak, ima i drugačijih primjera. Kapiten švicarskog Grasshoppersa, najplaćeniji igrač tog tima, bivši mladi švicarski reprezentativac i jedan od najboljih, ako ne i najbolji zadnji vezni igrač švicarskog prvenstva, Vero Salatić, rođen je u Zvorniku, a u razgovoru za Reprezentacija.ba portal otkriva kako ima želju igrati za BiH, ali samo ukoliko je stvarno potreban našoj reprezentaciji.

- Činjenica je da reprezentacija BiH nema kvalitet „od jučer“. Već dva kvalifikaciona ciklusa Zmajevi su bili na korak plasmana na velika takmičenja i moglo se desiti, uz malo više sreće, posebno u žrijebu baraža, da BiH iza sebe ima već dva nastupa na velikim takmičenjima.  – govori Vero Salatić u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

Salatić je rođen u Zvorniku 1985. godine. Verin otac radio je kao sezonski radnik duži niz godina u Švicarskoj, te odlučio da cijelu porodicu preseli u tu zemlju. Već u petoj godini života, dvije godine prije rata u BiH, Vero sa roditeljima se iz Zvornika seli u Švicarsku.

- Znam koliko ljudi teško žive u BiH i koliko im  je uspjeh reprezentacije uljepšao živote i nagnao ih da zaborave na svakodnevne probleme.  Iako sam više od 20 godina u Švicarskoj još uvijek sam vezan za svoj kraj i kada sam u prilici uvijek posjetim Zvornik, svog ujaka i ostalu porodicu koja tamo živi. – govori Salatić koji ima dvoje djece i čeka rođenje trećeg.

Kapiten Grasshopersa prošao je sve mlade selekcije Švicarske. Bio je zanimljiv i Srbiji i Crnoj Gori.

- Igrao sam svjetska i europska prvenstva sa mladim selekcijama Švicarske. Nastupao sam za njih od U15 do U21 selekcije. Kao takav igrač bio sam zanimljiv Fudbalskom savezu tadašnje Srbije i Crne Gore koji je imao izuzetno jak skauting u europskim zemljama. Dva puta su me zvančno pozivali, no ja sam ih odbio.

Uz Elvira Rahimića koji već više sezona ima jako malu minutažu u CSKA Moskvi i Adnana Zahirovića koji je nedavno došao u Bochum u kojemu još ne uspijeva da se nametne, iskusni Vero Salatić mogao bi biti veliko pojačanje Zmajevima na poziciji zadnjeg veznog igrača.

- Ja nažalost nikada iz Bosne i Hercegovine nisam dobio nikakav poziv, a nisam tip igrača koji voli da se nameće kroz medije. Moje riječi su ono što pokažem na terenu. Naravno da želim nastupiti za fudbalsku reprezentaciju BiH, ali jedino ako sam stvarno potreban reprezentaciji i ako me selektor Sušić vidi kao dobro rješenje za svoj kolektiv. Imam pasoš Bosne i Hercegovine i ne znam da li postoje prepreke za moj nastup u dresu Zmajeva obzirom da sam igrao za mladu reprezentaciju Švicarske. – poručuje Vero Salatić kojega će, ukoliko dođe do njegovog poziva u reprezentaciju BiH, čekati procedura promjene sprotskog državljanstva.

- Pratim reprezentaciju BiH i smatram da se radi o izuzetno dobroj i posloženoj selekciji, a Izo i Sejo Hajrović mi pričaju samo najbolje o nacionalnom timu. Vidim koliko su sretni njihovi roditelji i oni sami što igraju za BiH, a njihova odluka nije bila nimalo lagana i naišla je na veliko osuđivanje švicarske javnosti. Prijatelj sam i sa Senadom Lulićem sa kojim sam igrao zajedno u Grasshoppersu i od njega čujem samo najbolje o reprezentaciji BiH. – riječi su Salatića.

- Ispred mene je sigurno još šest godina karijere i ukoliko dođe do mog poziva u reprezentaciju ja mogu odigrati još tri kvalifikaciona ciklusa bez problema. Opet ponavljam, iako imam pasoš Bosne i Hercegovine nikada nisam dobio nikakav poziv iz BiH, no moja želja da zaigram za Zmajeve je velika.  Naravno, ukoliko sam potreban reprezentaciji i ukoliko selektor Sušić smatra da mogu povećati kvalitet njegove selekcije. – zaključuje razgovor za Reprezentacija.ba portal Vero Salatić.

Veroljub "Vero" Salatić

Datum rođenja: 14.11.1985.

Visina: 1,86

Snažnija noga: desna

Pozicija: zadnji vezni

Nastupi za Švicarsku - sve selekcije od u15 do u21
u17 - nastup na Europskom prvenstvu - poraz nakon produžetaka u polufinalu protiv Turske
u19 - nastup na Svjetskom prvenstvu - treće mjesto u grupi protiv Brazila, Nigerije i Južne Koreje

(Reprezentacija.ba)

Pošaljite Facebook komentar