FIA - Novi testovi zarad veće sigurnosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Međunarodna automobilska federacija (FIA) provest će još testova na uređajima koji mogu zaštititi glave vozača od raznih komadića i dijelova na stazi, poslije smrti britanskog Indy car vozača Justina Wilsona.

FIA / 24sata.info

Wilson je umro u 37. godini od teških ozljeda glave zadobivenih tokom nedjeljne utrke Indycar šampionata na stazi pokon u Pennsylvaniji. Njega je u glavu pogodio dio bolida koji je letio stazom, nakon čega je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitni zid.
 
Otkako je tokom utrke Formule 1 u Mađaskoj 2009. godine Felipea Massu u glavu pogodio dio koji je otpao s protivničkog bolida, FIA je izvršila brojna testiranja, uključujući i postavljanje neke vrste nadstrešnice na bolide.

Britanski mediji prenijeli su da ti testovi nisu proizveli nikakvu korist, već da su samo naglasili nedostatke i da će se pokušati s novim idejama kako bi se zaštili vozači bez ometanja njihovog vidnog polja ili zarobljavanja u slučaju prevrtanja vozila.

FIA je navela da su novi testovi planirani i prije smrti Justina Wilsona i da je za njih potrebno vrijeme. Biće isprobana ideja prvaka Formule 1 u konkurenciji konstruktora Mercedesa, koji je predložio da se iznad glave vozača ugradi "oreol" ili obruč.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar