Honda: ‘Lančane reakcije’ su uzrok učestalih kvarova

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

McLaren Honda trenutno leži na devetom mjestu konstruktorskog poretka.

Honda / 24sata.info

Njihovi vozači su iz utrke odustali devet puta ove sezone (tri puta s oba bolida na jednoj utrci), a statistiku kvare i brojna zaustavljanja tijekom slobodnih treninga i kvalifikacija. Hondin motorsportski šef Yasuhisa Arai tvrdi da je pogonska jedinica toliko komplicirana da jedan kvar manje komponente uzrokuje domino efekt.

“Ako pokušavate prikupiti energiju korištenjem MGU-H, to pred turbo stavlja naporan posao. Kada je turbo pod pritiskom, ne može raditi ono što bi trebao, a to je da u motor pošalje više zraka. Za posljedicu tada imamo smanjenu krajnju snagu. To je rezultat rada jedne komponente protiv drugih, umjesto da rade zajedno. Ovih vrsta tehničkih lančanih reakcija, koje su bile uzrok zaustavljanja bolida, bilo je definitivno više od predviđenih, odnosno više od onih koje smo zamislili”, objasnio je Arai, prenosi gp1.

Japanac je priznao da će McLaren Honda vjerojatno odslužiti još nekoliko kazni u drugom dijelu sezone, ali je uvjeren da će ekipa iz Wokinga na raspolaganju imati puno bolji pogonski sustav. Nove nadogradnje dolaze uoči VN Belgije, a fokus se polako prebacuje na 2016.

“2015. cijenimo jednako kao 2016. jer će pravila ostati ista. To znači da možemo razvijati ideje za sljedeću sezonu, a ako to uspije, možemo ih uvesti i ove godine.”

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar