FIA više neće tolerirati lažni ‘pit stop’

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Motorsport.com je otkrio da FIA više neće tolerirati lažni pit stop kakvog je Mercedes izveo na VN Velike Britanije prošle nedjelje.

FIA / 24sata.info

Nakon starta utrke na Silverstoneu gdje su se dva Williamsa probila u sam vrh, Mercedesovi mehaničari su odlučili izvesti trik i prevariti svoje konkurente s lažnim izlaskom u prostor gdje se obavljaju promjene guma. Međutim, Williams nije nasjeo iako su nakon prvih ulazaka u boks svejedno izgubili prvu poziciju.

“Znali smo da Williams ima više problema kada se radi o stanju guma pri kraju utrke i znali smo da bi ih naš rani ulazak u boks mogao natjerati na istu stvar. To je bila igra koja nije funkcionirala”, rekao je nakon utrke šef aktualnih svjetskih prvaka Toto Wolff.

Iako se ova praksa provodila posljednjih godina, protivi se pravilima koja nalažu da osoblje može biti u pit laneu samo onda kada mehaničari obavljaju posao na bolidu.

“Timsko osoblje u pit laneu može biti samo neposredno prije posla kojeg su dužni obaviti na bolidu te moraju napustiti prostor čim je posao završen”, stoji u članku 23.11 sportskog pravilnika.

Međutim, nemoguće je znati je li ekipa Mercedesa pokušala izvesti trik ili je u posljednji trenutak došlo do promjene plana. Kada je saznala za njihove namjere, FIA je odlučila poručiti da lažne promjene nisu dozvoljene. Tvrde da u budućnosti neće tolerirati takve izlaske te da će na sastanku prije VN Mađarske timovima potvrditi da će se ubuduće bilo kakvo ponavljanje lažnog pit stopa tretirati kao kršenje pravilnika.

Ako dođe do ponavljanja slične situacije, timovi će FIA-i morati dokazati da je postojao opravdani razlog za otkazivanje promjene guma. Kao ključni dokaz će se koristiti radio komunikacija između pitwalla i vozača.

“Odlasci u pit lane poput ovoga, bez valjanog razloga, nisu dozvoljeni, ali teško je dokazati da je to kršenje pravilnika. U Mađarskoj ćemo razgovarati sa svim timovima te ćemo ih upozoriti da želimo vidjeti (i čuti) dokaze da su se stvarno htjeli zaustaviti”, rekao je FIA-in glasnogovornik.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar