Velike promjene u Formuli 1: 2017. godine se vraća nadolijevanje goriva!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na održanom kriznom sastanku Strateške grupe Formule 1 donesene su neke vrlo važne odluke koje bi trebale biti implementirane 2017. godine. U središtu pozornosti je zasigurno vraćanje nadolijevanja goriva koje je ukinuto krajem 2009. godine, ali i novi, agresivniji aerodinamički pristup.

Formula 1 / 24sata.info

Naime, Formula 1 se nalazi u vrlo turbulentnom razdoblju gdje sve više jačaju kritike navijača i struke. Troškovi su postali nesnošljivi, a količina atraktivnosti na stazi je sve manja. Iz tog razloga je Strateška grupa predložila vraćanje nadolijevanja goriva, uvođenje širih guma, te kreiranje motora s više okretaja što bi trebalo pridonijeti glasnijem zvuku.

Iako će motori biti bučniji, neće se u potpunosti mijenjati, te ćemo i dalje gledati V6 turbo varijantu. Glavni razlog za to leži u činjenici kako aktualne pogonske jedinice privlače mnogo više proizvođača automobila, zbog čega će Formula 1 u budućnosti biti puno konkurentnija, prenosi portal gp1.

Strateška grupa predlaže i razne aerodinamičke promjene, a cilj je da bolidi budu agresivniji i atraktivniji. Sve ove preinake bi trebale u konačnici ubrzati bolide za 5 do 6 sekundi po krugu. Raspravljalo se još o formatu trkaćih vikenda, te o opciji da timovi od iduće godine samovoljno biraju dvije od ponuđene četiri komponente guma za svaku utrku.

Sada navedeni prijedlozi trebaju biti odobreni od strane F1 komisije, a potom potvrđeni od strane FIA-e na Svjetskom motorsportskom vijeću u julu.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar