Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je press konferenciju u Madridu, u kojem se održava važan summit Sjevernoatlantskog saveza.

Planovi o povećanju broja vojnika NATO-a u stanju visoke pripravnosti na 300.000 trebali bi biti spremni do sljedeće godine, rekao je šef NATO-a. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Stoltenberg je priznao da će taj plan iziskivati da zemlje članice “doprinijeti snagama koje su obećali”, prenosi Index.hr.

Dodao je kako je uvjeren da će sve članice održati svoja obećanja, kao što su to činila i prije. Ali, nije želio odgovoriti na pitanje koliko će koja zemlja poslati vojnika.

Na pitanje smatra li NATO da ulazimo u drugi Hladni rat, Stoltenberg je rekao da je NATO desetljećima radio na boljim odnosima s Rusijom.

“Pozivali smo Rusiju da sudjeluje u mnogim aktivnostima te ju razmatrali kao strateškog partnera 2010. godine, ali Rusija je odustala od svih pokušaja izgradnje partnerstva”, rekao je Stoltenberg.

“Učinila je to nizom akcija – korištenje sile protiv Gruzije, aneksijom Krima i korištenjem sile u Donbasu od 2014. nadalje”, dodao je.

“Odnosi NATO-a i Rusije su na najnižoj razini od kraja Hladnog rata”, rekao je Stoltenberg, dodavši kako “nema sumnje da je odgovornost za to na Rusiji”.

“Ne možemo biti naivni, moramo osigurati da nema rizika za vojnu akciju protiv bilo koje članice NATO-a”, zaključio je glavni sekretar NATO-a.

(24sata.info)