Foto/ EPA

Porodica Michaela Schumachera zaradila je više od tri miliona švicarskih franaka (3,06 milona eura) prodajom osam satova bivšeg vozača Formule 1 na aukciji, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Najvredniji sat bio je unikatni sat firmne F.P. Journe, vjerovatno iz 2004. godine, koji je firma napravila samo za Schumachera. U utorak navečer aukcijska kuća Christie's u Ženevi prodala je taj sat za 1,2 miliona švicarskih franaka.

Sat s crvenim brojčanikom također je imao ugravirano sedam simbola za Schumacherove naslove svjetskog prvaka i posvetu bivšeg menadžera tima Ferrari Jeana Todta, koji je vozaču darovao sat za Božić.

Jedan od Rolexa prodan je za 250.000 franaka, a sat Audemars Piguet za 330.000 franaka. Još pet satova od F.P. Journe prodato je za ukupno 1,4 miliona “švicaraca”. Svi navedeni iznosi neto su isplate, a kupci će morati platiti još 26 posto provizije.

Na aukciji je prodano još nekoliko predmeta iz Schumacherova vlasništva. Kutija u kojoj je Schumacher držao pet satova F.P. Journe je, primjerice, promijenio vlasnika za 15.000 franaka.

Zdravstveno stanje Michaela Schumachera i dalje je misterij. Slavni vozač Formule 1  je 2013. doživio tešku skijašku nesreću, od tada se nije pojavljivao u javnosti, a porodica brižno skriva informacije o njemu. Međutim, poznato je da je tokom karijere bio strastveni kolekcionar satova, prenosi STA.

(FENA)