Samo su imena nekolicine mjesta u novijoj historiji bolno urezana u vrijeme, a jedno od njih je Srebrenica, kao mjesto najgoreg masakra u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Poručio je ovo u svojoj videoporuci američki državni sekretar Mike Pompeo, obraćajući se na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, prenose Vijesti.ba.

– SAD su se obavezale da nikad neće zaboraviti ovu tragediju. Dijelimo tugu sa porodicama koje svih ovih godina neumorno traže pravdu za 8.000 nevinih, izgubljenih života i stojimo uz naše sjajne prijatelje u BiH – rekao je Pompeo.

Teško je to povjerovati, navodi, ali od tog strašnog dana stasala je cijela jedna generacija.

– Oni među nama koji se sjećaju dešavanja od prije četvrt stoljeća imaju obavezu graditi mirniju i prosperitetniju budućnost i demokratiju za tu generaciju. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode, bez obzira na rasu ili religiju i ujediniti nas u zajedničkim vrijednostima, temeljenim na pravima pojedinaca – naglašava Pompeo.

Učinimo da ta budućnost, dodaje, u kojoj će se grozne lekcije Srebrenice pamtiti i nikada ne ponoviti, bude svjetlija, prenose Vijesti.ba.

– Danas SAD nanovo izražavaju svoju posvećenost tom cilju, zajedno s našim partnerima u BiH i svijetu – zaključuje Pompeo.

(24sata.info)