Na strani srpskih neprijatelja: "Turska nije nikada radila u interesu Srbije"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da eventualno posredovanje Turske u dijalogu Beograda i Prištine bilo protivno interesima Srbije, jer je Ankara među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i najjače se zalaže za državnost te srpske pokrajine.

Turska armija / 24sata.info

"Turska je tokom rata devedesetih bila na strani srpskih neprijatelja, a ni danas takav odnos nije drugačiji", rekao je Dodik, komentarišući izjavu šefa turske diplomatije Ahmeta Davutogluga da je Ankara zainteresovana da se direktnije uključi i posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, s obzirom na uspjeh koji je postigla kada je riječ u obnavljanju odnosa Srbije i BiH.

"Oni (Turska) nisu nikada radili u interesu Srbije i srpskog naroda, tako da mi nije jasna njihova, kako kažu, objektivnost i nepristrasnost kao nekakav garant da će biti dobri posrednici u poboljšavanju odnosa među državama našeg regiona", rekao je Dodik u intervjuu za srbijanski list "Danas".

Dodik je izjavio da mu nije jasno zbog čega je za za državne zvaničnike Srbije Turska, ipak, poželjan partner i rado prihvataju njihovo posredovanje.

"Nije mi to jasno uopšte, moram da priznam. Turska je u posredovanju uspostavljanja navodno dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH zastupala isključivo interese Bošnjaka. Oduvijek su im davali podršku. Kako je to dobro za Srbiju, ne mogu da razumijem", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je tvrdnja o uspostavljenim dobrim odnosima između Srbije i BiH međusobnim posjetama "čista propaganda", kao što je propaganda turski doprinos tom procesu.

Dodik smatra da nije nakaradno to što Turska radi u interesu Bošnjaka, ali da jeste nakaradno misliti da je to u interesu Srbije.

Povodom izjave šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića o premijerki Hrvatske Jadranki Kosor koju je nedavno dao u Banjaluci, zbog čega ga je kritikovao predsjednik Srbije Boris Tadić, Dodik je rekao da je "Boris Tadić najmjerodavnija ličnost za ocjene onoga što je dobro, ili ne, kada je riječ o odnosima Srbije i Hrvatske".

"Lično mislim da je Jadranka Kosor u jeku predizborne kampanje i da koristi stare teme da se udvara biračima. Zato i ne vidim ništa sporno u kritici Kosorove", zaključio je Dodik.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar