Uprkos Čovićevim željama: SDP će za premijera kandidirati Antu Domazeta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH predložit će Antu Domazeta za predsjedavajućeg Vijeća ministara, saznaje Dnevni list iz izvora bliskih ovoj stranci.

Ante Domazet / 24sata.info

Iako je SDP već kazao da će za državnog premijera kandidirati predsjednika stranke Zlatka Lagumdžiju, u međuvremenu su postali svjesni situacije da će Lagumdžija teško dobiti podršku. Kako SDP ni po koju cijenu ne želi odustati od čelne državne funkcije, stoga su odmah počeli razmišljati o varijanti da za ovo mjesto u pregovorima ponude i hrvatski kadar Antu Domazeta.

Naime, poznato je da bi u ovom mandatu mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo pripasti Hrvatima i da je do sada princip rotacije uvijek bio poštovan. SDP je već rekao da ovo pravilo nigdje nije zapisano, a da njih ne obavezuju nikakvi 'džentlmenski' dogovori dosadašnjih koalicijskih partnera.

No, to su bile prve izjave nošene pobjedničkim zanosom. Ohlađene glave, u SDP-u su ipak shvatili da moraju razmišljati o kakvom-takvom kompromisu.

Stoga će ova stranka, koja se predstavlja kao istinski multietnička, izići sa svojim hrvatskim kandidatom i na taj način uzeti premijersku fotelju. Domazet je vrsni ekonomski stručnjak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo. Dugogodišnji je član SDP-a, a u vrijeme vladanja Alijanse od 2001. do 2003. bio je ministar trezora BiH.

Na putu do realizacije svojih zamisli SDP-u, međutim, stoji Dragan Čović koji ovo mjesto želi za sebe, odnosno za HDZ BiH, podsjeća Dnevni list.

Čović ističe da HDZ-u BiH kao hrvatskoj stranci s najviše mandata u Parlamentu i stranci koja je dobila najveći broj hrvatskih glasova pripada mjesto državnog premijera, budući da je to u ovom mandatu po principu rotacije hrvatska fotelja. 24sata.info

Vlast na državnoj razini najlakše bi bilo formirati ukoliko bi se dogovorili izborni pobjednici, odnosno SDP i SDA, te HDZ BiH i SNSD. No, to će biti jako teško i to iz više razloga, ocjenjuje Dnevni list, navodeći na prvom mjestu činjenicu da bi SDP u tom slučaju morao birati između koalicije s Čovićem ili mjesta predsjedavajućeg  Vijeća ministara.

Također loši odnosi SDP-a i SNSD-a ne idu u prilog ovoj koaliciji. No, u politici je sve moguće pa tako i pomirenje Lagumdžije i "Mileta" kako je donedavno Dodika zvao šef SDP-a. Ipak, treba napomenuti da je Dodik jasno kazao da smatra da bi na Špirićevo mjesto trebao sjesti Hrvat iz HDZ-a BiH i da će, ukoliko to ne bude ispoštovano, njegova stranka ponovno kandidirati svog čovjeka. 24sata.info

S druge strane, nije nimalo neizvjesna koalicija SDP-a i SDA s HDZ-om 1990. i HSP-om BiH, kao partnerima s hrvatske strane, te PDP-om i SDS-om sa srpske strane. Mogućnost ove koalicije više puta je spomenuo i predsjednik SDA Sulejman Tihić navodeći da neće pristati na Čovićeve ucjene te da i HDZ 1990. i HSP imaju dovoljno parlamentarne snage da budu partneri u vlasti. 24sata.info

Ova Valter-wolf' koalicija najavljivana je i prije izbora. Iz HDZ-a 1990. i HSP-a BiH nisu demantirali mogućost ovakvog scenarija koji bi s lakoćom bio realiziran da su ove stranke ostvarile malo bolje rezultate na izborima. No, ni u sadašnjoj situaciji ništa nije isključeno. Dugo je još do formiranja vlasti na državnom nivou tako da su sve varijante moguće, piše jutrošnji Dnevni list.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar