FOTO / Srpske teorije zavjere: ''Zelena transverzala'' od Arabije do Foče!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sve glasniji zahtjevi za autonomijom Raške oblasti u okviru Srbije, u žižu interesovanja javnosti ponovo su vratili ideju o stvaranju islamske transverzale, odnosno uvezivanju islamske teritorije od Bosfora do Bihaća, piše banjalučki list ''Fokus''.

''Zelena transverzala'' / blogspot.com

Eksperti tvrde da ideja panislamske republike, koja bi preko zelene transverzale došla u srce Evrope, nikada nije umrla, a podrazumijeva povezivanje teritorija naseljavanjem muslimanskog stanovništva, od južne Bugarske, preko Makedonije, Kosova i Raške oblasti, odnosno Sandžaka, sve do BiH.

Činjenica je, međutim, da zelena transverzala, da bi se u potpunosti ostvarila kao ideja, zacrtana prvenstveno u Saudijskoj Arabiji, treba preći i preko teritorije Republike Srpske, za šta se kao najpogodnija pominje teritorija opštine Foča, tvrdi ''Fokus''.

Dževad Galijašević, ekspert za terorizam i predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, ocijenio je da zelena transverzala postoji kao dugoročna projekcija od prije 30 godina.

''Ako se pogledaju tendencije u Sarajevu da se BiH predstavi kao muslimansko ostrvo u srcu hrišćanske Evrope, onda ne čudi zašto najveća sportska dvorana u vrijeme olimpijske gradnje nosi ime "Zetra". Zelena transverzala podrazumijeva veze prema Sandžaku, Kosovu, Albaniji i dolje prema arapskom svijetu. Cijela ta projekcija ne bi zabrinjavala kada bi mi znali koji su stvarni geopolitički prioriteti SAD na Balkanu, odnosno koliko njihova obavještajna zajednica podržava takva nastojanja'', rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, nemoguće je zanemariti djelovanja koja vode prema tome, imajući u vidu dnevnopolitičke i skorašnje istorijske događaje.

''Rat u Makedoniji nije izazvao Slobodan Milošević, nego NATO, koji je naoružao Albance, destabilizujući tako tu zemlju. Uslijedio je rat na Kosovu i pokušaj proglašenja Kosova državom, uz tendencije koje se javljaju u Sandžaku za proglašenje autonomije, čime bi se negirala i granica Crne Gore'', istakao je Galijašević.

Galijašević je pojasnio da je tačka spajanja "Zetre" u BiH predviđena na teritoriji Podrinja, odnosno Goražda ili Foče, opština najbližih Sandžaku.

''Nerealna je, međutim, brojnost stanovništva na tom potezu. Sama teritorija ne predstavlja ništa. Kreatorima te ideje upravo to jeste problem Sandžaka, jer treba preći preko 100 kilometara teritorijom na kojoj nema muslimana'', pojašnjava Galijašević.

Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, kaže da priča o zelenoj transverzali datira još od izgradnje dvorane u Sarajevu pod nazivom "Zetra", da bi ta ideja pred rat ostala u zatišju, sve do ponovnog aktuelizovanja iz Sandžaka.

''Kada je RS formirana u Dejtonu, ostala je teritorijalno tanka na nekoliko mjesta, što zaista jeste sumnjivo. Vezane zastave HDZ i SDA, kako bi šahovnica bila na Drini, jedna je od tih etapa. Hrvati su dobili Hrvatsku, pa su se povukli, žrtvujući tu ideju. Ostala je bošnjačka priča da je Podrinje veoma važno za povratak, pa Haris Silajdžić posjećuje ćupriju na Drinu, najavljuje renoviranje, ali Turci nikako da dođu'', navodi Vasić.

Vasić kaže kako projekat "Zetra" sada forsira muftija iz Sandžaka Muamer Zukorlić, oživljavajući tu ideju uz mogućnost raspada BiH.

''To je zapravo vjerska transverzala kako bi stvorili ustavni problem u Srbiji, nakon čega bi se pokrenulo pitanje i u Crnoj Gori. Raspad Jugoslavije još nije završen, pa kada sve prođe, ostaće BiH kao finale, što jeste rep ideje o "Zetri"'', kaže Vasić. Prema njegovim riječima, nijedna opština u RS nije osjetljiva ako se za to ne stvori većinsko stanovništvo, kada to prerasta u problem.

''Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča, igrao je na tu kartu, lažući Sarajevu da gradi džamiju, što su oni htjeli da čuju, a zapravo je gradio srpski hram u centru Foče. On je pročitan sa svojom pričom. Teza koju razrađuje režiser Emir Kusturica, da nijedna zemlja ne dozvoljava prelazak od deset odsto stanovništva nekoj manjini, jeste zapravo evropska priča, što je uostalom vidljivo i na događajima na Kosovu, kada su se pojavile suprotne tendencije'', istakao je Vasić.

Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča i lider Nove socijalističke partije, kaže da svi mogu sanjati razne projekte, ali da je BiH zemlja tri naroda, što isključuje uspjeh bilo kakvih zamisli sličnih zelenoj transverzali.

''Svako može imati planove i gajiti velike nacionalističke priče, pa i velikodržavne projekte, koji se oslanjaju na jednu naciju i vjeru, ali sve je to neozbiljno. Nema BiH bez tri naroda, jer ona pripada svima. Ova zemlja mora postati sastavni dio evropskog civilizacijskog kruga i vrijednosti na cijeloj teritoriji, što će se i desiti'', kaže Krsmanović, piše ''Fokus''.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar