Spahić sudjelovao na Samitu ICPD25 u Nairobiju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Arapskoj Republici Egipat Sidik Spahić sudjelovao je od 12. do 14. novembra na Samitu o ICPD25 (Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju 25) u Nairobiju.

Foto: MVP BiH

Samit je bio posvećen obilježavanju 25. obljetnice Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tom prigodom, veleposlanik Spahić je naglasio potporu Bosne i Hercegovine proklamiranim ciljevima konferencije i potvrdio opredijeljenost BiH da nastavi suradnju sa Fondom Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Na samitu, koji je okupio brojne dužnosnike, šefove država, parlamentarce te predstavnike nevladinih organizacija, objavljene su financijske i programske obveze, politike i druge inicijative koje imaju za svrhu ostvarenje ciljeva koji proizilaze iz ICPD-a održanog 1994. godine u Kairu.

Svjetski čelnici te predstavnici civilnog društva i privatnog sektora obvezali su se u Nairobiju na akcije koje će do 2030. godine okončati smrtnost majki, udovoljiti potrebama za kontracepcijskim sredstvima i zaustaviti rodno zasnovano nasilje. 

Veleposlanik Spahić je na Samitu u Nairobiju predsjedao sesijom Značajna participacija mladih, koja je bila posvećena sudjelovanju mladih u društvenim procesima.

 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar