SDS: SDA nema pravo da svoju percepciju prošlosti nameće srpskom narodu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Srpska demokratska stranka (SDS) odgovorila je na reakciju Stranke demokratske akcije (SDA) da postavljanje biste Nikoli Koljeviću u Banjaluci predstavlja "novi skandalozan i anticivilizacijski čin veličanja ratnih zločinaca"

Foto: 24sata.info

Iz SDS-a su kazali kako SDA nema pravo "svoju percepciju prošlosti nametati srpskom narodu."

"Srpska demokratska stranka smatra da niko u Bosni i Hercegovini nema pravo, a ponajmanje SDA, da svoju percepciju prošlosti nameće srpskom narodu i Republici Srpskoj. Njihov pokušaj omalovažavanja lika i djela osnivača SDS-a Nikole Koljevića smatramo sramnim, a njihovo držanje pridika o dešavanjima iz prošlosti bilo kome preambicioznim", saopšteno je iz SDS-a.

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je juče u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske.

Iz SDA su reagovali da je u pitanju jedan od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata tokom rata u BiH, no SDS nije istog mišljenja:

"Događaje i ličnosti zahvaljujući kojima je Republika Srpska stvorena i postoji, moraju biti i jesu dio istorije srpskog naroda i srpski narod će to percipirati i tumačiti bez nametanja bilo kome. Upravo onako kako ne želi da nameće svoje stavove i tumači ličnosti i događaje značajne za druge narode u BiH."

 

(24sata.info )

Pošaljite Facebook komentar