VIDEO / Čović: ANP ne treba biti uslov, nema vlasti bez SNSD-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Lider HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović tokom druženja sa novinarima u Sarajevu, osvrnuo se na formiranje Vijeća ministara BiH, koje, kako je rekao, treba formirati odmah iz strukture parlamentarne većine kao izbornih pobjednika.

Foto: 24sata.info

On je kazao da je ta većina dogovorila raspodjelu resora i puno drugih stvari.

"Ni u jednom dokumentu nemamo obeveze da uslovljavamo bilo čim, pa ni ANP-om, uspostavljanje Vijeća ministara BiH", poručio je Čović.

Govoreći o mogućoj novoj parlamentarnoj većini, o čemu govore zvaničnici SDS-a, lider HDZ-a BiH kazao je da je legitimno da "svako traži svoje mjesto".

"No, mi se zalažemo da legitimni predstavnici čine vlast. Inače čemu izbori? Legitiman predstavnik konstitutivnog naroda u ovom slučaju je SNSD i mi bez takvog pristupa nećemo. Isto se odnosi i na bošnjačke stranke. Bez obzira kako to neko planira, apsolutno ne postoji mogućnost da se napravi neka nova većina", kategoričan je Čović.

 

Sastanak sa SDA 7. novembra u Mostaru, tema i Izborni zakon

On je najavio da će delegacije SDA i HDZ-a BiH održati sastanak u četvrtak, 7. novembra, u Mostaru, s početkom u 12 sati. Teme razgovora su mešustranački odnosi i izmjene Izbornog zakona BiH.

Kako je rekao, naglasak u razgovorima sa SDA biće na unapređenju odnosa i izbornom zakonodavstvu u vezi sa onim što je proteklih nekoliko godina propušteno, poput održavanja izbora u Mostaru, te izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda.

"Moj stav će biti da ubrzano treba da pregovaramo. Mislim da u naredna dva mjeseca imamo dovoljno vremena da nađemo neka rješenja kao mimimum da bismo stabilizovali odnose u BiH i vratili povjerenje", rekao je Čović.

Poziv Dodiku i Džaferoviću na zajednički Kolegij

Na pitanje kada će biti održan sastanak sa trećim partnerom, SNSD-om, Čović je kazao da će on najvjerovatnije biti organizovan sedam dana nakon sastanka sa SDA-om.

"Smisao sastanka sa SDA je stvoriti preduslove da bi mogla sjesti sva tri politička partnera", rekao je Čović.

Novinarima je otkrio i da je zakazao Kolegijum Doma naroda Parlamenta BiH za 14. novembra, te kazao kako je moguće da u toj sedmici bude održan i kolegijum oba doma Parlamenta BiH.

"Na zajednički kolegij bismo pozvali predsjednika SNSD kao člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pa i Šefika Džaferovića kao člana Predsjedništva BiH, jer je dio SDA", najavio je lider HDZ-a BiH.

Članovi kolegijima oba doma državnog Parlamenta, podsjetio je, su predstavnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.

"Možda i kroz taj nivo dogovora tri stranke, gdje su ljudi koji nose zakonodavnu i djelimično izvršnu vlast, da se pokušaju naći rješenja. To sve trebalo bi da bude do sredine novembra", rekao je Čović.

ANP je poslužio kao igra

Čović se posebno osvrnuo na slanje ANP-a u Brisel.

Čović je kazao novinarima "ko je od vas znao za ANP prije pola godina? Niko. Nakon što su se neki novinari javili i kazali da su znali, Čović je rekao "pa, evo vas dvoje koji ste malo dublje... ok nije važno".

"Ja bih rekao, neću reći izmišljena kategorija, jer ću nekoga povrijediti, jer smo najjači zagovornici pristupa NATO savezu, to nije ni bošnjačka ni srpska strana koja vrlo otvoreno kaže NE zbog Srbije, dok bošnjačka strana to radi malo drugačije ali uvijek nađe načina da se to ne desi. Bez obzra šta će neko reći, mogu vam naći bezbroj primjera u zadnjih 15 godina kako su to radili. Tobože smo za taj put, ali ćemo sve učiniti da tog puta nema. Ja bih to kazao ovako, ako ste za taj put, hajmo napraviti neku pretpostavku da progutamo neke stvari i idemo dalje", kazao je on.

Čović je kazao kako je predlagao da se formira Vijeće ministara, pa da se onda Vijeće ministara zaduži da to riješi ili da se zaduži Vijeće ministara kada bude imenovano da dođe pred Predstavnički dom pa da svi zastupnici raspravljaju o tom pitanju.

"Osobno mislim da je važan naš odnos prema NATO-u, što smo i potpisali kod gospodina Wigemarka. Relevantne odluke je donosilo i Predsjedništvo i Parlament i Vijeće ministara, to kao da nismo rekli. Mi smo danas dio svih mirovnih misija u svijetu, i moje pitanje je zašto neko uvjetuje to posebnim dokumentom o formiranju Vijeća ministara. Neki kažu da treba poštovati Ustav i zakone, pa zar to treba naglašavati. Dakle, ovo oko ANP-a je poslužilo samo kao igra", kazao je lider HDZ-a.

On je dodao kako je NATO felksibilan što je pokazao na primjeru Crne Gore i Sjeverne Makedonije te da nam garantirano neće dati zeleno svjetlo.

"Moje pitanje je ovako. Što nam to nisu kazali u sedmom mjesecu prošle godine? Odlučivali su o tome, i sada ovo pitanje ne bi bilo uopće, jer sve stranke su kod nas bile zainteresirane, barem javno da dobijemo aktiviranje Akcijskog plana. Onda se odustalo zbog izbora, jer je rečeno da će utjecati na izbore, a kakve veze ima NATO savez s izborima. Dakle, to je poslužilo kao jedna politička igra. moj stav je vrlo jasan, mi moramo ići dalje prema NATO savezu, ali moramo poštovati odluke institucija, jer dok god su srpski predstavnici u institucijama protiv toga, mi nemamo tog puta. Ne vidim mjesto nikakvoj uspostavi ANP-a dok ne dobijemo Vijeće ministara, jer to sud dva potpuno odvojena politička koraka, a da smo imali Vijeće ministara do sada bi imali godišnji izvještaj. E neka mi sad neko kaže zašto to ne radimo, ali to je pitanje za širu raspravu", kazao je on.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar