Uskoro nastavak pregovora o novoj Vladi HNK

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Poslanici u Skupštini HNK-a na trećoj redovnoj sjednici raspravljaju o nekoliko važnih zakona koje je ranije u proceduru proslijedila lantonalna Vlada, među kojim je svakako najvažniji Zakon o socijalnoj zaštiti.

Foto: 24sata.info

On prema riječima predsjedavajućeg Šerifa Špage predviđa formiranje odvojenog centra za maloljetnike koji budu krivično gonjeni, kao i otvaranje prihvatnih centara za djecu i maloljetnike koji se zateknu kako skitaju i prosjače na području Kantona. Zakon je predložen u formi Prijedloga i razmatra se kao nacrt, s ciljem da se poslanici sa svime detaljnije upoznaju, te da se na koncu dobije kvalitetan zakon.

Novi – stari predsjedavajući Skupštine pohvalio je rad Vlade u prošloj i dosadašnjem dijelu ove godine. Na ostvarenje planova, kazao je, nije utjecala ni izborna kampanja. 

„Vlada može dobiti prolaznu ocjenu. Imala je kontinuitet, posebno prilikom finansijske stabilizacije. Rješila je i brojne naslijeđene probleme. Naravno, uvijek može bolje. Danas ćemo poslušati opoziciju i sagledati šta prema njima nije dobro. Očekujemo i određene prijedloge za smjernice budućnoj Vladi“, rekao je Špago.

Podsjeća i da su kroz posljednje razgovore na relaciji HDZ BiH – SDA, otkočeni procesi, te se nada da će se uskoro početi razgovarati o novoj vlasti u HNK-a. 

„U posljednje vrijeme se nadoknađivao zaostatak nastao tokom blokade rada Skupštine, ali posljednji razgovore jasno kažu da će se u dobrom duhu početi razgovarati o novoj Vladi“, rekao je Špago.

I Nevenko Herceg očekuje puni doprinos stranaka, kako bi se došlo do kandidata za novu Vladu. 

„Drago mi je što su procesi otkočeni i što će se u punom kapacitetu nastaviti raditi. Do konca godine moramo nadoknaditi ono u čemu se zaostaje. Pred nama su rebalans budžeta, izmjene i dopune finansijskih planova, te usvajanje finansijskih dokumenata za narednu godinu“, podsjetio je.

I on je pohvalio rad Vlade na čijem je čelu, kazavši da se i izborna 2018. može ravnopravno mjeriti sa svim dosadašnjim godinama otkako je izabrana aktualna vlast.

„Ostvarili smo značajne rezultate, a to su prepoznali i birači na prošlogodišnjim izborima. Najveći dio plana je ostvaren, u nekim segmentima smo nadmašili očekivanja. Moram priznati da smo u nekim stvarima mogli vipe, posebno u zakonodavnom dijelu“, smatra Herceg.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar