NSRS o strategiji za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Raspravom o Prijedlogu strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj (2019-2029. godine), danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS.

Foto: Arhiv

U dokumentu se navodi da taj bh. entitet spada u niskonatalitetne zemlje, a to je uslovljeno različitim faktorima i društveno-ekonomskim promjenama s kojima se RS susreće u posljednjoj deceniji.

Prosječna stopa nataliteta je u 2017. godini bila 8,1 na 1.000 stanovnika, stopa mortaliteta 12,7 na 1.000 stanovnika, te je stopa prirodnog priraštaja imala negativan predznak sa –4,6 na 1.000 stanovnika.

-U trendu pada stopa nataliteta i fertiliteta, te sve negativnijih stopa prirodnog priraštaja, reproduktivno zdravlje ima poseban značaj za RS, jer su očuvanje biološkog integriteta naroda i skladna reprodukcija prioriteti ne samo zdravstvenog i obrazovnog sektora, nego i čitave društvene zajednice – navodi se u predloženoj strategiji.

Istraživanja su pokazala da mladi u najvećoj mjeri smatraju da bi škole trebalo da pružaju informacije i znanja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a od nadležnih institucija koje rade u oblasti obrazovanja očekuju da im omoguće sticanje znanja iz te oblasti.

Na dnevnom redu zasjedanja entitetskog parlamenta je i Prijedlog strategije za unapređenje i razvoj volontiranja do 2023. godine.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i nacrte strategije razvoja mentalnog zdravlja te unapređivanja i zaštite prava pripadnika nacionalnih manjina u RS, kao i konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvo polugodište 2019.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar