Crnadak otvorio počasni konzulat BiH u Đenovi

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak otvorio je danas počasni konzulat BiH u italijanskom gradu Đenova.

Foto: MVPBiH - 24sata.info

U govoru prilikom otvaranja počasnog konzulata ministar Crnadak je naglasio da će Ministarstvo vanjskih  poslova u narednom periodu dominantno raditi na jačanju ekonomskih veza između BiH i Italije, kao najizraženijem načinu saradnje dvije zemlje.

 - Odnosi sa Italijom su izuzetno dobri i to je zemlja koja je četvrti vanjskotrgovinski partner BiH. U ovoj godini očekujemo da dostignemo dvije milijarde eura trgovinske razmjene - rekao je Crnadak.

Prva planirana aktivnost počasnog konzulata u Đenovi je Poslovni forum koji će biti organizovan krajem novembra.

- Učesnici foruma će biti predstavnici poslovne zajednice BiH i regija sa sjevera Italije, najrazvijenijih u toj zemlji. Kako u BiH već ima preko 70 italijanskih firmi, vjerujem da će i njihova iskustva, koja će iznijeti tokom Poslovnog foruma, pomoći i novim investitorima da odluče da posluju kod nas - rekao je Crnadak, istakavši da će većina aktivnosti počasnog konulata biti usmjerena ka jačanju ekonomskih veza i trgovinske razmjene.

Otvaranju počasnog konzulata prisustvovao je i počasni konzul BiH u Đenovi Rinaldo Marinoni, te ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović.

Ministar Crnadak se tokom boravka u Đenovi sastao i sa predsjednikom regije Ligurija Đovani Totijem, kao i predstavnicima trgovinskih komora Ligurije i grada Đenove, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar