Ambasada SAD o Deklaraciji SDA: Takva retorika diže tenzije i usporava BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji oglasila se na Twiteru povodom političke krize u BiH i usvajanja Programske deklaracije SDA koja je izazvala brojne reakcije u zemlji.

Foto: 24sata.info

Iz Ambasade SAD-a poručuju da su „zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA“, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

 - Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana - navode iz ambasade.

Naglašavaju da je  položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen i da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

- U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH -  naglašeno je iz Ambasade SAD-a.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar