BiH trpi najveću štetu od uslovljavanja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednica RS Željka Cvijanović ocijenila je da je slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) politički trik koji se postavlja kao uslov pred SNSD, koji ima jasan stav o tome.

Foto: Screenshot - 24sata.info

"SDS i PDP koji su na vlasti na nivou BiH se deklarativno zalažu za vojnu neutralnost Srpske, a, sa druge strane, na nivou BiH su usvajani dokumenti koji prepoznaju to kretanje ka NATO. Na njima je da odgovore da li je ANP uslov samo za SNSD ili se odnosi i na njih (SDS i PDP)", rekla je Cvijanovićeva.

Kako je istakla, "političko Sarajevo" izabralo je dovoljno težak "uslov" koji može dugo da drži u blokadi proces formiranja vlasti na nivou BiH.

"Ovdje se tražio krupan razlog da bi se sudarili sa našim mišljenjem, što je bezobrazno i neproduktivno. To će se obiti o glavu onima koji uslovljavaju umjesto da rade. Pitam ljude u BiH - je li to ta BiH, koja stoji i koja ne može da implementira izborne rezultate i u kojoj bi ste vi držali neko predavanje Srpskoj? Kako to može da opstane?", upitala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, BiH sve ovo vrijeme stagniranja mogla da iskoristi i da nešto izvuče od EU, jer EU hoće prosto partnera koji ima autoritet i kredibilitet koji može da sprovede određene stvari, a ne ovakvu BiH koja tapka u mjestu.

Cvijanović je u intervjuu za RTRS rekla i da su u BiH na sceni politička i finansijsko-ekonomska blokada, uz konstataciju da se kroz političku blokadu nastoji nanijeti politička šteta, uzurpirati prava građana da imaju predstavljanje u skladu sa svojom izraženom voljom na izborima, odnosno sa izbornim rezultatima.

"Kada kažem finansijsko-ekonomska blokada tu mislim na blokadu čija je namjera da se uguši život u Republici Srpskoj, što se neće desiti jer mi imamo dovoljno svoje autonomije, autoriteta i stabilnosti. Zato i čuvamo tu stabilnost da možemo da budemo funkcionalni i izvršavamo svoje obaveze prema građanima", istakla je predsjednica RS.

Ipak, napomenula je da postoji mnogo projekata na čiju realizaciju se negativno odražava aktuelna situacija u BiH zbog neformiranja Savjeta ministara, jer su na neki način blokirani, zaustavljeni i uzurpirani.

"Slušala sam neki dan komentare sa nivoa BiH od garniture ljudi koji su trebali već da napuste te pozicije koji govore zašto sada ne radi parlament kada treba da ratifikuju brojne sporazume, kažu stoje tri godine. Pitam ih ko je bio tamo na vlasti prije godinu, dvije ili tri? Evo, na vlasti su i sada, pa zašto to nisu ratifikovali? Zašto koriste objašnjenje da nešto treba, a neće da formiraju Savjet ministara? Kakva je to država u kojoj sporazum čeka tri godine? AKo su imali većinu zašto to nisu radili do sada u parlamentu?", upitala je Cvijanovićeva.

Na pitanje kako će RS odgovorite na te blokade, Cvijanovićeva je rekla da će odgovor biti adekvatan.

"Neću konkretizovati šta će to biti, jer su to važne stvari o kojima treba da diskutuju naše institucije. To je već jedan dovoljan korak da se donesu određeni zaključci, da ponudimo partnerstvo svima u BiH, da sjednemo i jednom više raščistimo te odnose, da vidimo šta je to principijelno, a šta ne, šta treba da radimo, a šta ne treba da radimo zajedno. Ta politika čistih računa nekad će se desiti. Ovo će biti situacija da se krene u sređivanje računa, zato što je nenormalno da vas neko bojkotuje, da vam uzurpira prava, da vas blokira", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je upitala i po kojoj logici političari koji su izabrani u FBiH imaju pravo da zaustavljaju političku volju Srba u Srpskoj koji su birali svoje političke predstavnike.

"Oni nemajau pravo da to rade. BiH je tako koncipirana da ovdje moraju da se uvažavaju interesi i prava svih - i Srba, i Hrvata i Bošnjaka, i po našem ustavu nije bitan broj koliko koga ima, nego ta ravnopravnost u okviru konstitutivnosti", pojasnila je Cvijanovićeva.

Poručila je da niko nema prava da remeti tuđa prava ili blokira ono što je volja konstitutivnih naroda.

"Očigledno da se to radi namjerno, jednostavno da bi se porušio taj koncept za koji su se opredijelili građani na izborima. Političko Sarajevo je krenulo da se obračunava finansijski i politički sa RS, a na kraju će BiH pretrpjeti najveću štetu, jer je BiH kakvu oni promovišu nerealna", poručila je Cvijanovićeva.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar