Počela sjednica Vlade FBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vlada Federacije BiH će se, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, izjasniti o Prijedlogu odluke o usvajanju Programa kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor ovog zavoda.

Foto: Vlada FBiH - 24sata.info

Kako je predloženo, krediti za novo zapošljavanje bi, po novouposlenom radniku, iznosili za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Kada je riječ o kreditima s ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, oni iznose 10.000 KM po uposleniku, bez obzira na privrednu granu.

Federalna vlada će, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, razmatrati predloženo odobravanje Gradu Mostaru 250.000 KM, iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH. Ovaj iznos je namijenjen realizaciji infrastrukturnih projekata za koje nisu osigurana sredstva u Budžetu ovog grada. Vlada će se, ujedno, izjasniti i o zahtjevu za izdvajanje sredstava s pozicije tekuće rezerve u ukupnom iznosu od 462.069 KM za podršku Budžetu Grada Mostara za 2019. godinu.

Pred članovima Vlade je izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem 31.12.2018. godine. Na osnovu izvještaja kantonalnih i Agencije za privatizaciju u FBiH, od ukupno 1.271 kupoprodajnog ugovora, 1.085 ili 85,36 posto je izvršeno, a 66 ili 5,19 posto je aktivno i još su predmet kontrole.

Vlada FBiH će razmatrati informaciju, s predloženim zaključcima, o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od neizravnih poreza.

Federalno ministarstvo trgovine je za današnju sjednicu pripremilo informacije o direktnim stranim ulaganjima u FBiH za 2018. godinu, o registrirarnim predstavništvima stranih osoba u FBiH zaključno sa 30.6.2019. godine, kao i  prošlogodišnjem poslovanju slobodnih zona Holc d.o.o. Puračić, Vogošća d.o.o. Vogošća, Visoko d.o.o. Visoko i Hercegovina d.o.o. Mostar, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar