Reakcije PIC-a, Komšića i Džaferovića pokazuju da Dodik nije uspio

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Politički analitičar Denis Čarkadžić kazao je za Vijesti.ba da Dodik najavama o izlasku RS-a iz OS BiH, UIO pokušava izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu.

Foto: 24sata.info

„Dodikove najave izlaska iz, kako je rekao, “sporazuma o Oružanim snagama BiH”, zatim “formiranja svoje službe indirektnih poreza”, te dovođenja u pitanje i odluka i zakona na osnovu kojih je uspostavljeno Tužilaštvo BiH, i agencije poput OSA-e i SIPE, u ovom ali narednom periodu prevenstveno treba posmatrati kao nastavak “pregovaranja” ali metodama prijetnji i ucjena, što u BiH nije prvi put da se dešava“, kaže Čarkadžić.

S tim u vezi, dodaje naš sagovornik, Dodiku je cilj da time stvori pritisak na javnost u BiH, djelove međunarodne zajednice ali prvenstveno na SDA i gospodina Komšića ne bi li upravo oni podlegli tom pritisku i pristali na imenovanje mandatara uz poznate uslove koje zastupa SNSD.

„Sudeći po već prispjelim reakcijama kako sa sjednice PIC-a, tako i od strane druga dva člana Predsjedništva BiH, za sada takav pristup SNSD-a nije urodio plodom“, kaže on.

Čarkadžić kaže kako je za očekivati da se pritisak pojača u narednom priodu.

„Stoga i nakon 5. septembra treba očekivati da se pritisak poveća, te će u tom cilju, sasvim sam siguran biti održana najavljena sjednica NS RS na teme o kojima je Dodik govorio, ali na kojoj ne treba očekivati nikakve spektakularane odluke, već opet najave i podizanje ljestvice u pravcu prelaska crvene linije zvane kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, i nakon njih iščekivanje reakcija relevantnih političkih struktura, kako domaćih tako i stranih u nadi da će one biti drugačije od prvobitno iznesenih“, smatra Čarkadžić.

Naravno, dodaje Denis Čarkadžić, formalno i pravno, bilo kakve odluke koje bi eventualno usvojila NS RS u pravcu materijalizovanja pomenutih Dodikovih najava ne mogu biti pravosnažne, niti je praktično moguće kroz Ustavom i zakonima propisane procedure učiniti bilo šta slično.

„Zakoni na osnovu kojih su formirane OS BiH, UIO, Tužilaštvo BiH, SIPA i OSA ne samo da su doneseni u skladu sa Ustavom BiH, na osnovu člana IV.4. a) i člana III. 5. a) Dodatne nadležnosti, već su kao takvi svojevremeno izglasani u oba doma PS BiH i to u najvećem broju slučajeva glasovima, pored ostalih i zastupnika iz SNSD-a“, ističe on.

Čarkadžić smatra da ono što je sigurno je da bi bilo kakvi konkretni koraci u pravcu ispunjavanja Dodikovih najava značili do sada najflagrantnije kršenje Dejtonskog sporazuma te time i Ustava BiH, koji opet, sa druge strane, u sebi kriju dovoljno mehanizama da bi se u slučaju takvih koraka zaštitio ustavno-pravni poredak u BiH.

„Koliko je daleko Dodik spreman da ide, ostaje da se vidi, ali je, čini se, pravo pitanje koliko su ljudi u SNSD-u ali i strankama okupljenim u vladajuću koaliciju u RS zaista spremni da podrže ovakvu vrstu avanture“, zaključio je Denis Čarkadžić.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar