Sabolić predao akreditive Dodiku: Hrvatska podržava stabilnu BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Sabolića.

Foto: Predsjedništvo BiH

Dodik je poželio dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Republike Hrvatske u BiH i  kazao da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dobri, ali da ima prostora za njihovo unapređenje na temelju međusobnog uvažavanja i na dobrobit građana obje zemlje.

Sagovornici su se suglasili da je potrebno iznaći rješenja za otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske, osobito po pitanju granica i imovinskopravnih odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je informirao ambasadora Sabolića o aktuelnim dešavanjima u BiH i problemima u formiranju vlasti na svim nivoima. Ponovio je stav da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj Bosne i Hercegovine.

Sabolić je kazao kako su jedan od vanjskopolitičkih prioriteta za Republiku Hrvatsku dobrosusjedski odnosi s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je da Republika Hrvatska podržava stabilnu Bosnu i Hercegovinu, njеn teritorijalni integritet i suverenitet te joj osobito pruža podršku na njenom evropskome putu.

- Republika Hrvatska se zalaže za puno poštivanje i ostvarivanje jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno je zainteresirana za položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda - kazao je ambasador Sabolić.

Dodik je izrazio podršku i zaželio uspjeh u radu novoimenovanom hrvatskom ambasadoru u izvršavanju njegove misije u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar