Novo rukovodstvo Predstavničkog doma BiH u skladu sa izbornim rezultatima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma FBiH prvi je korak ka formiranju vlasti u ovom entitetu, u skladu rezultatima oktobarskih izbora, saglasni su novoizabrani predsjedavajući Mirsad Zaimović i dopredsjedavajući Mladen Bošković.

Foto: FENA

Predsjedavajući Zaimović izrazio je nadu da će rad federalnog Parlamenta biti intenziviran, te najavio da će danas ili u petak zakazati novu vanrednu sjednicu Predstavničkog doma kako bi se razmatrali svi zakoni koji su u interesu građana FBiH. 

Dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda Bošković kakzao je kako izbor novog rukovodstva Doma predstavlja početak formiranja i konačno stavljanje u puni pogon Parlamenta FBiH u skladu sa rezultatima opštih izbora. 

Bošković je poručio kako su danas Hrvati u BiH dobili legalnog i legitimnog predstavnika u rukovodstvu Predstavničkog doma.

Na pitanje novinara, Zaimović i Bošković osvrnuli su se na činjenicu da rukovodstvo Doma nije kompletirano, jer nije izabran dopredsjedavajući iz reda srpskog naroda. 

Predsjedavajući Zaimović je pojasnio da su za dopredsjedavajućeg iz srpskog naroda bila predložena dva kandidata - Mile Atlagić (SDP BiH) i Goran Opsenica (HDZ BiH), no da su oba u međuvremenu odustala od kandidature.

"Da je jedan od predloženih pristao, vjerovatno bismo imali kompletirano rukovodstvo Predstavničkog doma. No, očekujem da će se to desiti vrlo brzo, kako bi ovaj dom funkcionisao u punom kapacitetu", poručio je Zaimović. 

Dopredsjedavajući Bošković rekao je da su HDZ BiH i stranke okupljene u HNS spremni podržati bilo kojih prijedlog kada je u pitanju dopredsjedavajući iz srpskog naroda. 

Bošković je potvrdio da Goran Opsenica nije bio prijedlog Kluba HDZ BiH-HNS za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. 

"To je bio prijedlog Kluba poslanika DF-GS, što je njihov nekorektan i neprincipijelan stav. Sa gnušanjem to odbijamo", poručio je Bošković.

On je takođe ponovio da je Opsenica pismenim putem saopštio da ne želi biti u rukovodstvu Predstavničkog doma. 

"To nije na tragu politike koju zagovaraju HDZ BIH i HNS o tome ko treba predstavljati narode na pojedinim nivoima vlasti", zaključio je Bošković. 

(24sata.info)

 
Pošaljite Facebook komentar