Brnabić oštro na govor predsjednika Albanije: To nije država

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je reagovala na današnji istup predsjednika Albanije Ilira Mete, koji je na sastanku šefova država i vlada Samita SEECP-a govorio o Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj republici.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Domaćini susreta, koji se održava na Jahorini, su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

"Proces saradnje jugoistočne Evrope ne prepoznaje republiku Kosovo, kao ni naši domaćini. Mislim da je diplomatski pristojno i u redu da ovo poštujemo, zato što pored domaćina, pored formata samog ovog procesa, pored mene kao predstavnika Srbije, za ovim stolom sjedi još nekoliko predstavnika različitih država koje ne prepoznaju tzv republiku Kosovo - Rumunija, Moldavija, Grčka", poručila je Brnabić, koje je jedna od učesnica današnjeg samita, prenose Vijesti.ba.

Predložila je da se učesnici sastanka drže okvira koji je predložen u okviru procesa saradnje, te da zarad regionalne stabilnosti, saradnje i međusobnog poštovanja ne koriste, kako je okarakterisala, provokacije kakve je danas koristio ambanski predsjednik Meta, takođe sudionik sastanka.

Brnabić je izrazila žaljenje što je delegacija Prištine otkazala prisustvo na sastanku, poručivši kako je to dokaz "kako Priština gleda na regionalnu saradnju i koliko joj je stalo do ovog procesa".

Albanski predsjednik Meta, podsjetimo, danas je između ostalog kazao kako je vrijeme da BiH "ide dalje u prepoznavanju realnosti - Republika Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i treba se prema njoj odnositi s poštovanjem".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar