Komšić: Pozivam članice SEECP-a da poštuju presude za genocid

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na Jahorini se danas održava sastanak šefova država i vlada danas je na Jahorini nastavljen Summit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Domaćini susreta su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U uvodnom obraćanju, Komšić je kazao da je BiH čast biti zemlja koja predsjedava Procesom za saradnju zemalja Jugoistočne Evrope, podsjetivši da je SEECP iniciran na Samitu u Sofiji 1996. godine, sa namjerom stvaranja ambijenta povjerenja, dobrih komšijskih odnosa i stabilnosti u regiji.

''Sa ponosom danas možemo istači da je Bosna i Hercegovina jedan od osnivača ovoga međunarodnog regionalnog foruma, koji je u prethodnom periodu proizveo više dobrih rezultata i pozitivnih efekata za cjelokupan region'', poručio je on, prenose Vijesti.ba.

Komšić je izrazio zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina već po drugi put ima priliku predsjedavati SEECP-om. Prvo predsjedavanje bilo je, podsjetio je, u periodu 2003 - 2004. godina, za koje se nada da je ostavilo niz pozitivnih efekata, posebno u oblasti regionalne saradnje što je jedan od važnijih principa Evropske unije.

''Razvijanjem regionalne saradnje i dobrih komšijskih odnosa, šaljemo jasnu poruku da ovaj region, odnosno Jugoistočna Evropa, a koji neki nazivaju i Zapadnim Balkanom, može biti dijelom integracijskih procesa. Posebno onih procesa koji Bosnu i Hercegovinu vode prema NATO-u i Evropskoj uniji, u koje se može inkorporirati svaka od zemalja članica SEECP-a", naveo je on.

Podsjetio je na nekoliko ciljeva SEECP-a, poput razvoja stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa, intenziviranja multilateralne, ekonomske i trgovinske saradnje u regiji, posebno prekogranične saradnje, poboljšanje prijevoza, komunikacije i energetske infrastrukture, ulaganja i promicanje trgovine, te promocije saradnje na humanitarnom, socijalnom i kulturnom polju, kao i saradnje na polju pravde i unutarnjih poslova, za borbu protiv organiziranog kriminala, ilegalne trgovine drogom i oružjem i terorizma.

"Kada sagledamo ove ciljeve, onda možemo konstatovati da je saradnja zemalja članica SEECP-a veoma dobra u pomenutim oblastima", mišljenja je Komšić, koji je potom dodao:

"Svakako da ima prostora da još više radimo zajedno na rješavanju mnogih otvorenih pitanja koja imamo, čime ćemo dodatno unaprijediti naše komšijske odnose. U tom pogledu, pozivam vas da svi zajedno napravimo dodatne napore i pronađemo načine da riješimo ta otvorena pitanja, i to u korist svih naših građana. Neophodno je održati stabilnost regiona, te kroz našu međusobnu saradnju i zajedničke mehanizme, održati i lakše kontrolisati nezakonite migracijske tokove koji su zadesili naše zemlje. Samo ćemo se zajedno lakše i efikasno suočiti sa izazovima koji su pred nama".

Na taj način, ocijenio je, pokazaće se da prostor Jugoistočne Evrope svakako pripada Evropskoj uniji, te da svaka od zemalja, koja još nije dobila status članice Evropske unije, svakako može proći sve izazove koje nameće procedura za članstvo.

"Stoga trebamo svi raditi još više, posebno na usaglašavanju naših lokalnih pravnih sistema sa evropskom pravnom stečevinom, kako bismo mogli pokazati da smo spremni akceptirati i primijeniti evropske standarde u svim traženim oblastima", smatra on.

Komšić je pozvao sve zemlje članice SEECP-a da poštuju presude Međunarodnog tribunala za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, te na taj način odaju počast svim žrtvama genocida, kao jednog od preduslova za izgradnju trajnog pomirenja i povjerenje među zemljama Zapadnog Balkana.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar